2024. május 3. - Tímea, Irma

Ellopták a péniszt?

Ellopták volna Tutanhamon péniszét? Zahi Havasz, a világ leghíresebb egyiptológus régésze egyszerűen nevetségesnek nevezte a szóbeszédet.A hírt Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem professzora röppentette fel.
2007. október 30. kedd 11:09 - Hírextra

Az archeológiai "szenzációt" azonnal felkapta a The Sun című londoni bulvárlap. A szakértő arra gyanakszik, hogy a sírrablást, amelynek során a fáraó egyik értékes nyakéke is eltűnt, a második világháború idején történt, amikor még nem őrizték annyira Tutanhamon sírját. Egy másik elmélet szerint a rablást az Észak-Afrikában harcoló brit katonák követték el.

Az ANSA olasz hírügynökség érdeklődésére Havasz, az egyiptomi régészeti kincsek főtanácsának igazgatója feltette a kérdést: "Mit kezdett volna a rabló a fáraó péniszével? Eladta volna? Hogyan bizonyította volna be, hogy Tutanhamoné?" Havasz elődje, Abdel Halim Nureddin szerint Ikram egyszerűen csak olcsó hírnévre próbál szert tenni. Az egyiptomi főrégész szerint két éve, amikor felnyitották a szarkofágot, a fenséges pénisz valóban a homokba esett, de azt rögtön felszedték és visszatették a helyére.

Az eset annál is inkább feltűnést keltett, mert novemberben állítják ki először Luxorban, a Királyok völgyében Tutanhamon múmiáját. Maradványait vászonlepedőbe burkolják és egy üvegszarkofágba helyezik el. Ez utóbbit olyan berendezésekkel látják el, amelyek vigyáznak, hogy a múmiát se levegő, se nedvesség ne károsítsa.

Tutanhamon Kr.e. 1333-1323 között uralkodott. Tízévesen lett fáraó és 19 évesen halt meg. Sírja, amelyet egyiptomi régészek első ízben akarnak restaurálni azóta, hogy 1922-ben Howard Carter brit régész felfedezte, több mint 1,2 tonnányi aranykincset tartalmazott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását