2024. április 20. - Tivadar

Démoni ragály

Démoni ragály: a pestis címmel tekinthető meg szerdától a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban az a tárlat, amely az Európában öt évszázadon keresztül pusztított járványok demográfiai, kultúr- és gazdaságtörténeti hatásait ismerteti meg a látogat
2007. október 30. kedd 15:10 - Hírextra

"A kiállítás arról szól, hogy milyen hatást gyakoroltak a pestisjárványok Európára, milyen félelmek és vallási kultuszok tapadnak hozzá, s a XIV-XVIII. század között ennek milyen tudományos irodalma volt" - mondta Varga Benedek, a múzeum főigazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

Hozzátette: a tárlat ugyan egybeesik egy évfordulóval, az 1347-es "különösen pusztító" pestisjárványéval, a szervezők szándéka mégsem e jubileum megjelenítése volt. A múzeum egy három tárlatból álló sorozatot indít: az első a pestissel, a második a kolerával, a harmadik az influenzával foglalkozik.

A főigazgató-helyettes érdekességként kiemelte, hogy a tárlatokat általában vagy a történelemnek szentelik, felvonultatva az írott dokumentumokat és fényképeket, vagy művészeti kiállításokat szerveznek, nem ismertetve az alkotások keletkezésének történelmi hátterét. A Démoni ragály: a pestis című bemutató e kettőt ötvözi, ami egyedülálló a magyarországi gyakorlatban - jegyezte meg.
Varga Benedek ismertetése szerint a szervezők "múltbéli sétára" hívják a látogatót, különböző installációk révén "különböző szinteken" bemutatva a kórt. Így az egyetemisták is elmélyedhetnek a kiállítás anyagában, de a laikusoknak is közérthetően demonstrálják a pestist és annak társadalmi hatásait.

Mint elmondta, a 2008. szeptember 3-ig megtekinthető tárlaton az érdeklődők megismerhetik egy vesztegzár alatt lévő város életét, az ablakon keresztül "beleshetnek" egy korabeli patikárius műhelyébe, s megtudhatják, milyen eszközökkel, milyen alapanyagokból készültek a korabeli gyógyszerek.

A kiállítás bemutatja a kuruzslók eszköztárát is, akik viasszal összekevert békahányadékból készítették a pestis elleni "csodaszereiket".

Egy életnagyságú bábun látható egy korabeli pestisorvos teljes "vértezetben": csőrös sisakban, amelyben gyógynövények tisztították meg a belélegzett levegőt, talpig érő köntösben, kesztyűben, szemüvegben és bottal, amellyel a betegekhez ért. A bemutatott tárgyak között van hullaszállításra alkalmazott kézikocsi is.

Iparművészek készítették azokat a torzókat, amelyek bemutatják, hogy az egyes testrészeken milyen elváltozásokat okozott a pestis. Kiállítanak félévezredes könyvritkaságokat, a látogatók megismerkedhetnek a betegség hatására született új orvosi műfajjal, a pestistraktátussal is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását