2024. május 4. - Mónika, Flórián

Utánpótlás hiány a üveggyártásban

Veszélyben a hagyományos cseh üveggyártás, mert kiöregednek az üvegfúvók és az üvegvágók, a felnövő ifjú nemzedéket pedig nem nagyon érdekli ez az iparág - jelentette a minap a Lidove noviny című prágai napilap.
2007. október 29. hétfő 08:58 - Hírextra

"Néhány évvel ezelőtt még évente hatvanan tanulták az üvegvágást és negyvenen az üvegfújást, ma ellenben legfeljebb ha tíz tanoncot képeznek ki mindegyik ágazatban" - idézte a lap Jindrich Vodickát, egy középfokú iparművészeti iskola igazgatóját.

Karel Samec, a legnagyobb cseh üveggyártó vállalat, a Bohemia Crystalex Trading kommunikációs igazgatója rámutatott, hogy az országban összeomlott a tanoncképző iskolák rendszere, ami ugyancsak hozzájárul az utánpótlás hiányhoz. Hozzátette azonban, hogy a vállalat termelése nem forog beszélyben.

A lap szerint az üveggyártás nem vonzó foglalkozás a cseh fiatalok számára, akik szívesebben tanulnak humán iskolákban vagy gazdasági kollégiumokban. A múltban tíz üveggyártást oktató iskola működött a Cseh Köztársaságban, ma ellenben már csak kettő. Vodicka szerint mivel az üveggyártás különleges ügyességet igényel, amellyel nem mindenki rendelkezik, ezért ez is hozzájárul a jelentkezők számának csökkenéséhez.

Mi több, az üveg gyártóknak a munkaerőhiány azért is problémát jelent, mivel a csehek némelykor nem hajlandók otthonuktól távol vállalni munkát.

Következésképpen az üveggyártó cégek kénytelenek a konkurenciánál kedvezőbb feltételeket ajánlani szakképzett munkásoknak - mutatott rá Marek Necekal, a Karlovy Vary székhelyű híres Moser üveggyár szóvivője. A cég azonban maga is képes kitanítani leendő munkásait, mert Karlovy Varyban még működik üveggyártást oktató iskola - jegyezte meg a Lidove noviny.

A lap értesülése szerint a cseh üveggyártó cégek újabban külföldön is keresnek munkaerőt, főleg a szomszédos Szlovákiában és Romániában. A munkaerő utánpótlás terén jelentkező problémák ellenére a hagyományosan főleg kézzel gyártott cseh kristályüveg iránt azonban változatlanul nagy a kereslet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását