2024. április 25. - Márk

Nők, fehérek és amcsik

Döntő többségük nő, fehér, az Egyesült Államok északkeleti részén és városban él - ezek a fő közös jellemzői az Egyesült Államok legidősebbjeinek, azoknak, akik legalább százévesek.
2013. január 8. kedd 15:51 - HírExtra
Mindez a 2010-es népszámlálás adatainak elemzéséből világlik ki. Ahogy szerte a világban, az Egyesült Államokban is mind több a matróna és az aggastyán. Míg 1980-ban 32 ezer 194 évszázadosa volt az Egyesült Államoknak, addig 2010-re számuk 65,8 százalékkal 53 ezer 364-re emelkedett. Eközben az összlélekszám 36,3 százalékkal gyarapodott, azaz a 100 év felettiek csaknem kétszer gyorsabban "szaporodtak".

A korosztályon belül 82,8 százalék a nők aránya, azaz a gyengébb nem sokkal erősebben képviselteti magát a kor előrehaladtával. A nyolcvanas éveikben járók közül még 38,1 százalékos a férfiráta, a 90-eseknél már csak 27,8, száz év felett pedig mindössze 17,2 százalék.

Szinte teljesen azonos a fehérek aránya az évszázadosok között, mint a nőké: 82,5 százalékos. Az összlakosságon belül 72,4, tehát a legidősebb korosztályon belül jóval magasabb. A feketék esetében a ráta csaknem egyezik: 12,2 százalékos az évszázadosok körében, és 12,6 az összlakosságon belül.

Az ázsiaiak a legidősebbeknek csak a 2,5 százalékát adják, míg az összlakosságnak a 4,8 százalékát, a spanyolajkúak (hispánok vagy latinók) esetében pedig még rosszabb a mutató: 5,8, illetve 16,3 százalék. (A 100 százalék feletti összarányt az magyarázza, hogy a spanyolajkúak közül sokan a fehérek között, illetve más bőrszíncsoportokban is szerepelnek attól függően, hogy milyen etnikumúnak vallják magukat.)

A "topdoyenek" 85,7 százaléka élt városokban 2010-ben. Ez az életmód több szellemi ingerrel jár - jó értelemben -, jobb az egészségügyi ellátás, és több a lehetőség a társas kapcsolatra, amely szintén fontos a magas kor megéréséhez. Minél erősebb a kapcsolódás a társadalomhoz, annál jobb az esély hajlott korra.

Az Egyesült Államokon belül az északkeleti részen kívül a középnyugatin a legmagasabb a száz évnél idősebbek aránya. Északkeletre a magasabb iskolázottság a magyarázat, középnyugatra nem találtak különösebb indokot. Ráadásul a középnyugati Észak-Dakota államban a legmagasabb a száz évnél is idősebbek hányada, a 3 tízezredet is meghaladja.

Ami a teljes lakosságon belüli rátát illeti, az Egyesült Államok nem jár élen a világban a maga 1,73 tízezrelékes mutatójával. Svédországban 10 ezer lakosra 1,92 évszázados jut, Nagy-Britanniában 1,92, Franciaországban 2,7, Japánban pedig 3,43 - mutatott rá a Yahoo amerikai hírportál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását