2024. április 29. - Péter

Párizsban csináljuk a filmfesztivált

Nyolc magyar játékfilmet mutatnak be nyolc világhírű rövidfilm kíséretében a csütörtökön kezdődő párizsi magyar filmfesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
2007. október 29. hétfő 12:15 - Hírextra

Párizs szívében, a Quartier Latin moziban Antal Nimród, Bacsó Péter, Elek Judit, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Szabó István, Szemző Tibor és Török Ferenc egy-egy játékfilmjét "nyolc rendkívüli magyar rövidfilm kíséri": A légy, a Before Dawn, az Eső után, a Maestro, a Moto Perpetuo, a Nyitány, a Szél és a Te.

A nyolc magyar rövidfilm mindegyike büszkélkedhet a filmszakma legnagyobb nemzetközi elismeréseinek egyikével, az Oscar-díjat, a cannes-i Arany Pálmákat és az Európa Filmdíjat beleértve - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

A november 4-ig, vasárnapig tartó fesztiválon levetítik Jancsó Miklós Csend és kiáltás, Szabó István Tűzoltó utca 25., valamint Bacsó Péter A tanú című alkotását.

"A párizsi magyar filmfesztivál kiemelt eseménye lesz a Fehér tenyér premier előtti vetítése november 3-án, amelyet közönségtalálkozó követ Hajdu Szabolcs részvételével. A fiatal magyar rendező többszörös díjnyertes alkotása november 21-én indul a francia filmszínházakban" - áll a közleményben.
Az összegzés szerint a közelmúltban készült magyar játékfilmek közül Török Ferenc Moszkva tér, Antal Nimród Kontroll, Szemző Tibor Az élet vendége és Elek Judit A hét nyolcadik napja című munkája szerepel a párizsi programban.

A vetítéssorozat keretében, a Párizsi Magyar Intézetben láthatja először a francia közönség A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában című dokumentumfilmet. Kékesi Attila alkotását a Paris Match híres 1956-os címlapfotójának története ihlette. A filmet a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete az idén a legjobb dokumentumfilmnek járó Kamera-díjjal tüntette ki.

A fesztivál a Cine Traces, a Párizsi Magyar Intézet, a Rozsda Endre Baráti Társaság és a Magyar Filmunió együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg a Párizsi Magyar Intézetben megrendezett Rozsda Endre kiállításhoz kapcsolódva - zárul a filmunió közleménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását