2024. május 2. - Zsigmond

Vámos Lászlóra emlékeznek

Vámos László születésének 80. évfordulóján koszorút helyez el több szakmai szervezet a Kossuth- és Jászai-díjas rendező, érdemes és kiváló művész, egyetemi tanár sírjánál Budapesten, a Farkasréti temetőben - tájékoztatta a Magyar Színházi Társaság kedden
2008. január 22. kedd 12:57 - Hírextra
A január 30-i, szerdai megemlékezést a társaság közösen szervezi a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a MASZK Országos Színészegyesülettel és a Vámos László Alapítvánnyal.

Vámos László 1928. január 30-án született Budapesten. Tanulmányait a Színművészeti Főiskola rendező szakán végezte. Kezdetben a Nemzeti Színház és az Ifjúsági Színház rendezője, majd a debreceni Csokonai Színház főrendezője, azután a Madách Színház és az operettszínház rendezője volt.

1980-tól 1982-ig a Népszínház, 1982-től 1989-ig a Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként, majd igazgatójaként, 1994-től az operaház főrendezőjeként, 1995-től megbízott főigazgatójaként dolgozott. 1951-től nyugdíjba vonulásáig a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanáraként tevékenykedett. 1981-1990 között a Magyar Színházművészek Szövetségének főtitkára volt.

Pályafutása alatt drámát, operát, operettet, musicalt egyaránt rendezett, több külföldi színházban is. Emlékezetes rendezései közé tartozott Madách: Az ember tragédiája, Shakespeare: Hamlet, Bernstein: West Side Story, Bock: Hegedűs a háztetőn című darabjának színpadra állítása.

Vámos Lászlót 1955-ben és 1962-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1967-ben érdemes művész címet, 1970-ben Kossuth-díjat, 1980-ban pedig kiváló művész címet kapott. A rendező 1996. február 3-án hunyt el Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását