2024. május 2. - Zsigmond

Elhunyt a szupersztár

80 éves korában vasárnap elhunyt Porter Wagoner, a counryzene nagy öregje, aki annak idején útjára indította a country díváját, Dolly Patront. Egy nashillei hospice-ben érte a halál - közölte a Grad Ole Opry rádióval az intézmény szóvivője.
2007. október 29. hétfő 11:22 - Hírextra

Wagoner, akit tavaly alhasi ütőértágulattal kezeltek, idén októberben újra kórházba került, mint kiadója közölte, tüdőrákban szenvedett.

Wagoner ez év májusában ünnepelte 50. évfordulóját annak, hogy a country műfaj nagyüzeméhez, a Grand Ole Opry rádióhoz csatlakozott.

Wagoner a Missouri állambeli West Plainsben született 1927-ben. Ahogy cseperedett, egyre jobban belehabarodott a countryzenébe, ezt kereste-hallgatta a rádióállomásokon, s ezt játszotta, amikor - autodidaktaként - megtanult gitározni.

Wagoner először helyi rádióban, később a szélesebb körben ismert KWTO csatornánál kapott lehetőséget. Az ötvenes évek elején már saját showműsora volt, s ennek révén kötött vele szerződést az RCA lemezcég. Előbb dalszerzőként, majd saját dalai előadójaként is befutott.

Harmincévesen költözött Nashville-be, ahol csatlakozott a Grand Ole Opry rádióhoz és
slágergyárhoz. Nashville-ben megalakította kísérőegyüttesét, a Wagonmastert.

Énekesként 1954-ben került először a tízes listára a Company,s Comin című dalával, a Satisified Man már az első helyen landolt, s araszolgatott felfelé a listákon a többi dala is.

Az ő segítségével indult el Dolly Parton, a később a nemzet csalogányaként ünnepelt countrydíva karrierje a hatvanas évek második felében. Hosszú éveken át énekeltek együtt, top 10-es sikerek tucatjait érték el együtt a hetvenes évek közepéig, amikor együttműködésük megszakadt.

Porter Wagoner a nyolcvanas években felhagyott a lemezkészítéssel és egészen az új évezred kezdetéig nem adott ki új albumot. Azóta viszont új erőre kapott és minden évre jutott a lemezekből.

Összességében száznál több albuma jelent meg a válogatásokkal együtt igen hosszú pályafutása alatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását