2023. május 28. - Emil, Csanád

Hatszavas életrajzok

Lehet-e regényt, életrajzot írni hat szóban? A legenda szerint Ernest Hemingway-t egy fogadás késztette arra, hogy bizonyítsa: lehet. A mondat, amelyet megalkotott - "Eladó soha nem használt babacipőcske" - az angolszász irodalomban történelmi jelentőségű
2008. február 25. hétfő 08:17 - Hírextra
Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva ugyanezt a feladatot állította honlapjának látogatói elé. A múlt év közepén közzétett felhívás óta több mint 15 ezren tették fel a honlapra a maguk hatszavas regényét: "Soha nem hittük volna, hogy ilyen érdeklődést keltünk. A hír azonnal elterjedt és néhány nap alatt ezrével érkeztek a kis írások ismeretlen és ismert szerzőktől" - mondta el Smith a Corriere della Sera című olasz napilapnak.
A kis remekekből a napokban jelent meg nyomtatásban az első gyűjtemény. Címe: "Not quite what I was expecting", azaz "Ez nem egészen az, amit vártam".

Néhány mű a gyűjteményből: "Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat". "Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül". "Még mindig két személyre főzöm a kávét". Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: "Az igazi bosszú jól élni nélküled". Nora Ephron írónő: "Az élet titka: olaszhoz menj feleségül".

A kiadót megdöbbentette, hogy mennyien vállalkoztak a feladatra és milyen tehetségesen, a lényeget azonnal megfogva alkották meg a kis írásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását