2024. május 3. - Tímea, Irma

A FIFA törölte a rotációs rendszert

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága egyhangú szavazással megszűntette a világbajnokságok rendezésére vonatkozó, sokak által bírált rotációs rendszert.
2007. október 29. hétfő 15:05 - Hírextra
Ezt Csung Mong Jun, a FIFA dél-koreai alelnöke jelentette be Zürichben, jelezve, hogy a változtatás már a 2018-as vb-re érvényes.

Az új szisztéma is tartalmaz korlátozást, az adott időponthoz képest a legutóbbi két világbajnokságnak otthont adó zóna országai ugyanis nem pályázhatnak. Vagyis a 11 év múlva esedékes vb-ért az afrikai és a dél-amerikai konföderáció tagszövetségei nem szállhatnak majd versenybe, mivel 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság, 2014-ben pedig - támogató FIFA-döntés esetén - Brazília lesz a házigazda.

A rotációra vonatkozó 2000-es FIFA-határozatot legjobban az európai szövetségek támadták: eszerint ugyanis annak ellenére, hogy ez a kontinens a labdarúgás bölcsője és fő bázisa, csak minden hatodik vb-döntőt rendezhette volna meg, így pedig csupán 24 évente lehetett volna vendéglátója a sportági csúcseseménynek.

Fokozta a szembenállást - a dél-afrikai előkészületek csúszása mellett - a 2014-es rendezési jog kényszerű odaítélése is, Dél-Amerikából ugyanis egyedüliként Brazília pályázott.

Időközben a válogatási elvek bevezetésének korábbi szószólója, Joseph Blatter FIFA-elnök is a változtatás híve lett: májusi nyilatkozatában a "minden ország pályázhat" rendszerre való visszaállást javasolta, akkor azzal a kikötéssel, hogy egy zóna nem rendezhet két döntőt egymás után.

A végrehajtó bizottság kétnapos ülése során kedden jelöli ki a 2014-es férfi és a 2011-es női vb helyszínét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását