2024. március 28. - Gedeon, Johanna

3 millió hiányzik a képhez

Még 3 millió forint hiányzik a nyáron Svájcban fellelt Munkácsy-kép megvásárlásához, de több ígéret is van arra, hogy a szükséges összeg szerdáig összegyűlik - közölte Andó György, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának helyettes vezetője hétfőn az MTI-v
2007. október 29. hétfő 12:57 - Hírextra

Andó György reményét fejezte ki, hogy így a hó végére rendelkezésre áll a kép megvásárlásához szükséges 100 ezer euró, mintegy 25 millió forint.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai még a nyár folyamán tudták meg, hogy Svájcban egy eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-festmény van egy magánszemély tulajdonában.

Az "A la petite Jeanne" néven emlegetett mű birtokosa jelezte, hogy 100 ezer euróért eladja a múzeumnak a képet, a vételár előteremtésére október 31-ig adott időt. A kiállítóhely ezért a Békés Megyei Hírlappal közösen szeptember elején adománygyűjtést kezdett.

Az elmúlt csaknem két hónap alatt számtalan intézmény, szervezet, vállalkozás és magánszemély ajánlott fel különböző összeget a kép megvásárlására.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 5 millió, a Nemzeti Kulturális Alap 3 millió, Pákh Imre, a Munkácsy-képek amerikai gyűjtője egymillió forinttal járult hozzá az akcióhoz.

"A vételi ár zömét azonban a Békés megyei lakosság teremtette elő" - mondta Andó György. A békéscsabai önkormányzat egymillió, a megyei önkormányzat képviselői egyénileg összesen másfél millió forintot ajánlottak el, de több megyei vállalkozás is milliós vagy több százezres összeget adományozott.

Amennyiben szerdáig összegyűlik a pénz, várhatóan november közepén kötik meg az eladóval a szerződést, és az igazgatóhelyettes reményei szerint még abban a hónapban Békéscsabára érkezhet az alkotás.

A képet december végén mutatnák be a nagyközönségnek, addigra ugyanis befejeződik Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum rekonstrukciója.

A békéscsabai múzeumot még a nyáron értesítették az eddig még ismeretlen Munkácsy-képről. Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, a festőművész munkásságának egyik szaktekintélye a helyszínen állapította meg, hogy valóban eredeti Munkácsy-alkotásról van szó.

A 46x37 centiméteres, "A la petite Jeanne" néven emlegetett művet Munkácsy Mihály 1888 körül készíthette úgy, hogy a híres Flört című alkotásának nőalakját festette újra. A kép Alexis Brasseur tulajdonában van. A férfi annak a Leopold Briannak a dédunokája, aki Munkácsy Mihály feleségének az unokatestvére volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását