2024. május 10. - Ármin, Pálma

Tüntetés szellembringával

Halálra gázolt társuk emlékére és az elhibázott kerékpárút-fejlesztés elleni tiltakozásul fehérre festett kerékpárt láncoltak le a budapesti Thököly út és a Stefánia kereszteződésénél kerékpáros civil szervezetek képviselői vasárnap.
2007. október 28. vasárnap 18:10 - Hírextra
Régi szokás, hogy a kerékpárosok balesetben elhunyt társuk emlékére úgynevezett szellembringát állítnak a tragédia helyszínén. Budapesten a múlt héten pénteken halálos gázolás történt. A vétlen áldozat a Városliget felől érkezett a járdára felfestett biciklisávban. Ment volna tovább, át a kereszteződésen de egy teherautó a Stefániáról kis ívben jobbra, a Thököly útra kanyarodva elütötte.
A Magyar Kerékpárosklub (MKK) és a Crutical Mass mozgalom felhívására vasárnap több száz biciklis tekert némán az Erzsébet térről a helyszínre. Virágokat, gyertyákat helyeztek el a lámpaoszlophoz láncolt biciklinél, és pénzt gyűjtöttek az elhunyt családjának.

"Meghalt egy társunk. Szabályosan kerékpározott a számára kijelölt helyen, olyan bicikliúton, amelyről nem csak mi kerékpárosok állítjuk, de temérdek szakirodalom is írja, hogy a használata veszélyes" - hangoztatta László János, az MKK elnöke.

A szakmát nem ismerő tervező, az autósokat pártoló megrendelő és a türelmetlen közlekedők felelősségéről beszélt, majd hangsúlyozta: "Meg kell teremteni a biztonságos és egyenrangú kerékpározás feltételeit." A járda helyett az úttesten kell kialakítani kerékpársávokat, hogy az autósok és kerékpárosok lássák egymást és számítsanak a másikra a kereszteződéseknél. Ez a megoldás nagyobb biztonságot jelent a gyalogosok számára is, mert nincsenek összezárva a járdán a bringásokkal.

Szemléletváltásra is szükség van, türelemmel és toleranciával lehet csak elkerülni a tragédiákat, és ez egyaránt vonatkozik autósokra és kerékpárosokra, a közlekedés összes résztvevőjére - mondta az MKK vezetője.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását