2024. április 27. - Zita

Tokaji borászok az erőmű ellen

Szombaton demonstrációt tartanak a tokaj-hegyaljai borászok Szerencsen, a városban épülő erőmű ellen. Az építkezés földmunkáit néhány nappal ezelőtt elkezdték, az erőmű a tervek szerint 2009-re lesz készen. Szerencs önkormányzata támogatja a tervek szerin
2007. október 27. szombat 09:20 - Hírextra
A tokaji borászok szerint viszont a világörökség és a tokaji borvidék védelme érdekében az erőműnek nem szabad megépülnie.Mészáros László borász, a Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a már most is elviselhetetlen kamionforgalom mellé, évente körülbelül még 20 ezer kamion fogja Szerencsre szállítani 80 km-es körzetből a tüzelőanyagnak való szalmát, szennyezve a régió levegőjét és megzavarva a vidék nyugalmát. Véleményük szerint bármilyen alacsony kibocsátású egy erőmű, az annak füstjében található anyagok (egyebek között a dioxin és nitrogén oxidok) szennyezőek, egy részük a természetben halmozódik fel. "Nem tisztázott, hogy az erőmű milyen hatással lehet a borvidék speciális mikroklímájára, ami az aszúszem kialakítását lehetővé teszi. Úgy gondoljuk, a szerencsi erőmű negatív hatással lesz az egész tokaji borvidék turizmusára, borászatára", tette hozzá.

Mészáros László elmondta, minden eszközzel tiltakoznak az erőmű megépítése ellen. A környezetvédelmi miniszter, valamint a köztársasági elnök segítségét is kérték. Az ügyészséghez felülvizsgálati kérelemmel fordultak, véleményük szerint ugyanis az építési engedélyt nem jogszerűen kapta meg az építtető cég, hiszen az erőmű az országos területfejlesztési tervben nem szerepel. Emellett meghívták Tokajba az Unesco főigazgatóját, vele novemberben ismertetik a helyzetet.

A 40 milliárd forint értékű, 50 MW teljesítményű erőmű, amely kizárólag mezőgazdasági alapanyagokat használna fel a fűtésre, kezdettől fogva megosztja a helyieket. A szerencsi önkormányzat - mint munkahelyteremtő beruházást - támogatja a szalmatüzelésű biomassza erőmű létrejöttét. A beruházó cég vezetője korábban úgy nyilatkozott, Magyarország legkorszerűbb erőművét építik fel, amely nem veszélyezteti a tokaji világörökségi borvidéket. Sólyom László köztársasági elnök legutóbbi, borsodi látogatásán lényegében az erőmű építése ellen foglalt állást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását