2024. március 29. - Auguszta

Sajtolimpia

Minden a sajt körül forog a hét végén a németországi Oberstdorfban folyó sajtolimpián. Jobban mondva a hegyvidéki sajt körül. A pénteken kezdődött nemzetközi vetélkedőn való részvétel feltétele ugyanis, hogy a tej, amelyet a sajt elkészítéséhez használnak
2007. október 27. szombat 18:53 - Hírextra
Tíz nemzet résztvevői összesen 717 sajtot, köztük 25 különböző juhsajtot neveztek be a megmérettetésre.

A 85 tagú zsűri tagjainak egy-egy nap leforgása alatt 52 különböző sajtot kell megízlelnie és elbírálnia. Mindenegyes sajtot legkevesebb öt zsűritag bírál el és ellenőrzi, hogy megfelel-e az előállító által kiállított leírásnak, mégpedig a következő kritériumok szerint: külső, íz, szag és állag.
"A különbségek óriásiak" - mondja Edith Beutler. A svájci asszonyt azért választották zsűritagnak, hogy a parmezán sajtokat elbírálja. Egy hosszú asztalon különböző érlelési kategóriába tartozó 36 különféle sajt vár elbírálásra. "Ha elolvadnak a szájban a kristályok, akkor jó a sajt" - mondja a svájci szakértő.

A szakértő zsűritagok által elbírált sajtfélék választéka igen nagy. Van köztük például Pasta filata, gruyere, fehér penészes lágy sajt és füstölt sajt. Eredetük az Alpok térsége, továbbá Mexikó, Japán és Kanada. Hogy összehasonlíthassák egymással, 14 kategóriába sorolták a különböző sajtféléket. Mindegyik kategóriában arany, ezüst és bronz érmet ítélnek oda.

Hogy munkájuk közben semlegesíteni tudják az ízeket, vizet isznak és kenyeret esznek a zsűritagok. "Erre szükség van, mert különben már az ötödik kóstoló után minden sajtnak egyforma az íze" - mondja a Kelet-Bajorországból érkezett Peter Hogger. Verseny közben az emésztést elősegítő szüneteket iktatnak be, amelyek alatt a zsűritagok kicserélik véleményüket és ötleteket adnak egymásnak. A Bécsből érkezett Helmut Kolroser például azt tanácsolta kollégáinak, hogy "közvetlenül a kéreg alatt kóstolják meg a sajtot, mert ott érezni legjobban az aromáját".

Abban egyetértettek a zsűritagok, hogy az eddig megvizsgált legtöbb sajtnak jó az íze, elvégre a legjobb hegyvidéki sajtokat nevezték be a vetélkedőre. Ezen a véleményen volt a kecskesajtokat elbíráló Gerhard Mühlegg is, de hozzátette, hogy "őszintén szólva olyanok is akadnak, amelyeknek megkóstolása a legsúlyosabb büntetésnek tűnhet".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását