2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vége a Hortobágyadtságnak - új fejlesztési program indul

A turizmusért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) támogatja a hortobágyi térség harmonizált, komplex fejlesztési programjának kidolgozását - közölte Ujhelyi István csütörtökön a Hortobágyon sajtótájékoztatón.
2007. október 26. péntek 07:06 - Hírextra
Az ÖTM szocialista államtitkára, miután részt vett a leendő Hortobágyi Fejlesztési Tanács megalakulását szorgalmazó szakmai-politikai egyeztetésen, emlékeztetett rá, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelten támogatja az ökoturisztikai, környezeti, természeti kincsekre épülő fejlesztéseket.

Felidézte, hogy az elmúlt két évben, a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) első szakaszában Hortobágy sikeresen pályázott 755 millió forint turisztikai fejlesztési forrásra, Hortobágy település pedig 260 millió forintot fordíthatott infrastrukturális fejlesztésekre.

Ujhelyi István elmondta azt is, hogy az elkövetkező hét évben az észak-alföldi régióban 56,5 milliárd forint turisztikai fejlesztési forrás áll rendelkezésre, ebből 3,18 milliárdot természeti és környezeti értékekre alapozott turisztikai fejlesztésre fordíthatnak, ami mindenekelőtt a Hortobágy fejlesztését jelenti.

Ujhelyi István üdvözölte, hogy a helyi politikai erők, a hortobágyi önkormányzat, a nemzeti park, a halgazdaság, a génmegőrző kht., a Debreceni Egyetem agrárcentruma együttműködésével, az önkormányzati tárca, illetve a környezetvédelmi tárca támogatásával elhatározták a Hortobágyi Fejlesztési Tanács megalakítását.

Az államtitkár szerint ez lehet az a szervezet, amely biztosítja, hogy harmonizált, komplex fejlesztési programok készüljenek a térségben.

Ujhelyi István mintaként a Tisza-tavi fejlesztési tanácsot említette, amely kiváló koordináló munkát végez a térség fejlesztése érdekében, de megemlítette a Balatoni Fejlesztési Tanácsot is, amelynek tevékenysége már jól látható a magyar tenger környékén zajló fejlesztésekben.

Oláh Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP hajdú-bihari elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: ő maga kérte fel a négy parlamenti párt hajdú-bihari elnökeit, s a térségben tevékenykedő cégek és önkormányzat képviselőit arra, hogy a pártpolitikán felülemelkedve hozzák létre a Hortobágyi Fejlesztési Tanácsot a térség előrehaladása érdekében.

Bejelentette: a tanács megalakulása kapcsán támogatásáról biztosította őt Rácz Róbert, a hajdú-bihari közgyűlés és a megyei tanács fideszes elnöke is.

A szocialista politikus szerint így jó esély van arra, hogy minden érintett részvételével, az agrár- és a kereskedelmi kamarák bevonásával rövidesen megalakulhat a tanács.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását