2024. április 20. - Tivadar

Gyurcsányhoz fordultak

Az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége nyílt levélben kéri a miniszterelnök és a kormány támogatását az autista embereket képviselő ernyőszervezet működési költségeinek a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatba tört
2007. október 26. péntek 11:25 - Hírextra

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Jelenleg Magyarországon öt – jogszabályban is elismert – fogyatékossági ág van. Ezek közül négy fogyatékossági ág (látás-, hallás-, mozgás- és értelmi sérülés) országos érdekvédelmi ernyőszervezetei több éve kapnak a költségvetési törvényben célzott előirányzaton keresztül éves működési támogatást. Az ötödik, törvényben is elismert fogyatékossági ág, az autizmus országos ernyőszervezete nem kap ilyen támogatást. Ennek a diszkriminatív helyzetnek a megoldása érdekében kérjük Miniszterelnök Úr segítségét.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium – felismerve a méltatlan helyzetet – 2008-ban egy külön előirányzatból összesen 61 millió Ft-tal támogatna 7 további fogyatékosügyi szervezetet, közöttük az autizmus területének egyetlen ernyőszervezetét, az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetségét (AOSZ). E külön forrással, kapcsolatosan azonban több anomália is tapasztalható.

1.  A célzott működési támogatást kapó szervezetek és más szervezetek közötti forráselosztás nem arányos. A súlyos látássérültséggel elő emberek száma ma Magyarországon kb. 45.000 fő körül mozog, a terület országos ernyőszervezete azonban 207.000.000 Ft működési támogatást fog kapni 2008-ban. A siket vagy súlyos halláskárosodással élő emberek száma a becslések szerint 60-80.000 fő között mozog, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége pedig e terület érdekvédelméhez 176.000.000 Ft-ot kap. Az európai (Európai Bizottság, Autism Europe stb.) szervezetek szerinti prevalencia alapján ~60.000 fő autista személy él Magyarországon – e terület azonban csak évente 16.000.000 Ft támogatást kap, azt is nehezen megszerezhető, pályázati forrásból. Ez a helyzet véleményünk szerint egyértelműen diszkriminatív és megnehezíti az autizmussal élő emberek társadalmi integrációját.

2.  A jelenleg célzott működési támogatást kapó országos ernyőszervezetek körének kijelölése összhangban volt a régebbi hazai rehabilitációs szakmai elvekkel, azaz önálló fogyatékossági áganként egy-egy szervezetet tekint az állam kiemelt és támogatott partnerének. Csakhogy a kör, azaz a 4 "nagy" fogyatékossági ernyőszervezet kijelölése óta a hazai szakmapolitika és a jogszabályok is elismerték az autizmust az ötödik fogyatékossági ágként. (Ld. a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. 2002-ben történt ez irányú módosítását.) Ezt az elismerést azonban nem követte a támogatási stratégia összhangba hozatala, így ma Magyarországon az 5 önálló fogyatékossági ág ernyőszervezeteiből mindössze 4 kap célzott működési támogatást, az autizmus területét képviselő AOSZ kimarad a támogatási körből.

Kiadó: Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását