2024. május 2. - Zsigmond

Újra felállítják

Visszakerül eredeti helyére az akszumi obeliszk, amelyet 1937-ben Mussolini olasz diktátor csapatai hurcoltak el és csak 2006-ban szállították vissza az etiópok szent városába, az ókori romokban gazdag Akszumba.
2007. október 25. csütörtök 12:54 - Hírextra
Ohinata Szumeko, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) munkatársa, aki a négymillió dollárba kerülő helyreállítási munkálatokat felügyeli, elmondta, hogy kiásták az alapokat, rendelkezésre áll a szükséges építőanyag és toboroztak munkásokat, egyszóval minden kész arra, hogy újra felállítsák a jelenleg három részből álló obeliszket. Úgy tervezik, hogy 2008. szeptember végén már eredeti helyén csodálható meg a műemlék, bár néhány hónapos csúszás könnyen elképzelhető.

A 150 tonna súlyú, 24 méter magas obeliszket 2006 áprilisban szállították vissza Etiópiába, mintegy hetven esztendővel azután, hogy a kelet-afrikai ország meghódítását követően Itáliába került. A szállítás megkönnyítésére bontották három részre 2005-ben Rómában.

Azóta, hogy az olaszok elvitték, Addisz-Abeba folyamatosan követelte a műemlék visszaszolgáltatását. Az obeliszk a Kr.e. III. századtól a Kr.u. VIII. századig virágzó akszumi civilizáció gazdagságáról tanúskodik.

Az UNESCO hét etiópiai történelmi emléket minősített az emberiség világörökségének, köztük az akszumi sztéléket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását