2024. április 25. - Márk

Nimfák a Római Strandfürdőben

Áldozatbemutatás a nimfáknak, vízi régészeti bemutató és oltárkőkészítés mellett a gyógynövényekről szóló előadás és gyógymasszázs is várja a látogatókat szombaton a Római Strandfürdő Nimfa-ünnepén, az Aquincumi Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum közös ren
2008. augusztus 1. péntek 17:24 - Hírextra
A múzeum programszervezőjének tájékoztatása szerint az érdeklődők a természet szépségeit megtestesítő mitológiai alakok, azaz a nimfák előtt tiszteleghetnek, betekintést nyerhetnek a római egészség- és szépségápolás titkaiba, idegenvezető segítségével tehetnek sétát a mai Római Strandfürdő területén álló "szent ligetben", amelyet öreg platánok, falcsonkok, kőemlékek, maradványok és gyönyörűen csobogó vizek népesítenek be.

Lengyelné Kurucz Katalin emlékezetett arra, hogy a rómaiaknál az ünnepek mindig növény, bor vagy kisebb állatok feláldozásával kezdődtek.

A szombati program ennek megfelelően az egyik forrásnál a Térszínház színészeinek áldozatbemutatásával indul: a főpap és az őt kiszolgáló személyzet füstölők mellett végzett vallásos szertartása alatt ritmusos, kántáló eredeti imaszöveg hangzik el, végül a forrás vizébe kerülnek a nimfáknak szánt "áldozati" virágok.

A strand egyik medencéjébe merülve a vízi régészetet mutatja be Tóth J. Attila régész és búvárcsapata; a gyakorlati bemutatót izgalmas beszélgetés követi majd a Dunában és a Tiszában talált kincsekről, a vízi ásatásokról és minden egyébről, ami a látogatókat érdekli.

Nimfának és szatírnak is beöltözhet a vállalkozó kedvű közönség, hiszen a szervezők külön ruhakollekcióval készülnek az estére: fel lehet próbálni majd a zöld erdei nimfa ruháját a hozzá való koszorúval, valamint a kék vízi nimfa öltözékét, amelyhez kis korsó jár. Az ördögforma, fa mögül leselkedő szatírok csuhaszerű gúnyáját a pánsíp egészíti ki, amelyet el is készíthetnek a helyszínen az ügyesebb kezű látogatók.

A kézműves foglalkozáson szappanból alkotják az oltárkövet, az orvosi szelence és a pánsíp készítése mellett a kútház makettjének megvalósítása is igazi élményt jelenthet a szórakozni vágyóknak. A kútházakat, amelyekben oltár és agyagkád is volt, a rómaiak forrás fölé építették, így valósíthatták meg csöveken keresztül egy nagy vízvezetékrendszer kialakítását - tette hozzá a programszervező.

Nimfa-meséket is láthat a közönség a Térszínház művészeinek jóvoltából; a Kovács J. István rendező által válogatott Vergilius-, Ovidius- és Homérosz-versekben faunok, nimfák és pásztorok, Zeusz, Héra és Atlasz elevenedik meg öt jeleneten keresztül.

Az egyik történetben például Pán kerget egy nimfát, aki arra kéri a folyót, segítsen neki menekülésében; a folyó náddá változtatja, s Pán, hogy megőrizze a lány emlékét, egy nádszálból pánsípot farag magának, amelyet az előadás végén megszólaltat.

A programot színesítik még az antik irodalom tisztálkodással, vízzel, fürdőzéssel kapcsolatos gyöngyszemei Halmágyi Sándor színművész tolmácsolásában, de gyógynövény-bemutató és masszázs is várja a látogatókat este 7 órától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását