2024. április 29. - Péter

Megismételték a választást

A Veszprém megyei Bíróság csütörtöki végzésével helybenhagyta a területi választási bizottság határozatát, mely szerint Várpalotán egy szavazókörben meg kell ismételni az önkormányzati képviselő-választást; ezt november 11-én tartják majd meg - tájékoztat
2007. október 25. csütörtök 22:42 - Hírextra

Mint elmondta: az MSZP városi szervezete fellebbezett a területi választási bizottsághoz az október 14-én megtartott önkormányzati képviselő-választás megállapított eredménye ellen, mert - mint kiderült - az egyik szavazókör mozgóurnájából hiányzott az ellenőrző szelvény. Ráadásul erről a tényről nem a helyszínen, hanem csak a városházán vettek fel jegyzőkönyvet, ahol a szavazatszámláló bizottság tagjai jelen sem voltak - tette hozzá a frakcióvezető.

Falussy Sándor rámutatott: fellebbezésükben kitértek arra is, hogy a mozgóurnában lévő borítékokat ráöntötték a szavazókör többi voksaira, így szerintük nem lehetett hitelesen megállapítani azt, hogy valójában mennyi szavazat lehetett a mozgóurnában.

A helyi választási bizottság által kihirdetett eredmény ellen benyújtott MSZP-s fellebbezésnek a területi választási bizottság helyt adott, s a 4-es számú szavazókör összes szavazatát és eredményét megsemmisítette, illetve ebben a szavazókörben a választás november 11-ei megismétlését rendelte el - tájékoztatott a frakcióvezető.

Utalt arra is, hogy a területi választási bizottság indoklásában leszögezte: "a szavazatszámláló bizottság jogszabályt sértő cselekményei olyan súlyúak, amelyek alkalmasak arra, hogy az állampolgároknak a választás tisztaságába és a hiteles eredményének a megállapításába vetett hitét megingassa".

A területi választási bizottság határozata ellen viszont a Fidesz helyi képviselője nyújtott be a bíróságra felülvizsgálati kérelmet, melynek az volt a lényege, hogy a bizottság téves döntést hozott, amikor a szavazatok megsemmisítéséről határozott, és új választást rendelt el az adott szavazókörben, a bizottságnak ugyanis - a Fidesz helyi szervezetének álláspontja szerint - csupán a leadott összes voks újraszámlálásáról kellett volna döntenie.

Ez a felülvizsgálati kérelem - a bíróság csütörtöki végzése szerint - megalapozatlan. A végzésben foglaltak szerint: a területi választási bizottság helyesen foglalt állást, amikor a helyi szavazatszámláló bizottság eljárását jogsértőnek mondta ki; a mozgóurna ellenőrző szelvényének a hiánya és az ellenőrzési sorrend megsértése miatt ugyanis "nem voltak meg a mozgóurnás szavazás törvényben előírt feltételei".

Mivel a bírósági végzés jogerős, így a helyzet egyértelművé vált: a várpalotai 2-es számú szavazókörzet 4-es szavazókörében a választást november 11-én meg kell ismételni.
Az október 14-ei szavazáskor a Fidesz jelöltje mindössze két szavazattal győzött az MSZP jelöltjével szemben; előbbire 170-en, utóbbira 168-an voksoltak. A négy jelölt közül a harmadik egy független pályázó lett 65 szavazattal, míg a negyedik helyen végzett SZDSZ-jelöltre hárman voksoltak.
A választókörzet két szavazókörében összesen 406 érvényes szavazatot adtak le október 14-én, miközben a névjegyzéken 2.180-an szerepeltek.

A területi választási bizottság határozata és a bíróság jogerős végzése alapján november 11-én ismét voksolnak majd a 4-es szavazókörhöz tartozó várpalotai választópolgárok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását