2024. április 23. - Béla

Parlamenti hírek

A jövő évi költségvetés egy eredményes konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje, amely megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését, a jelentősebb életszínvonal-javulást - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter az Országgyűlésben, a 2
2007. október 25. csütörtök 14:54 - Hírextra
MEGKEZDŐDÖTT A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉS VITÁJA - VERES JÁNOS
A jövő évi költségvetés egy eredményes konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje, amely megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését, a jelentősebb életszínvonal-javulást - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter az Országgyűlésben, a 2008. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának megkezdésekor.

A költségvetés erőteljesen számol az európai uniós pénzek eredményes felhasználásával, az uniós források hasznosítására alapuló fejlesztések érzékelhető megindulásával - mondta expozéjában Veres János. Hozzátette: a 2008-as költségvetés az ideinél valamivel gyorsabb gazdasági növekedést, szigorú gazdálkodást helyez kilátásba, és mivel már nincs szükség újabb jövedelemelvonásra, a reáljövedelmek némi növekedését, a lakossági fogyasztás kismértékű emelkedését is előrevetíti.

"Magyarországon nincs szó sem gazdasági, sem szociális válságról" - mondta a pénzügyminiszter, aki expozéjában arra is kitért: ahogy 2006-ban a megváltozott deficitcélt sikerült teljesíteni, és várhatóan az idén sem lesz gond a 6,8 százalékos cél teljesítésével, mert a hiány legfeljebb 6,4 százalék lesz, úgy a GDP 4,1 százalékát kitevő, jövőre tervezett hiány is reálisan teljesíthető.

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK: A BÜDZSÉ AZ EGYENSÚLYTEREMTŐ FOLYAMAT RÉSZE
A jövő évi költségvetés szerves része annak az egyensúlyteremtő folyamatnak, amelynek fő irányát, súlypontjait a konvergenciaprogram jelöli ki - mondta az Állami Számvevőszék elnöke a parlamentben a 2008. évi költségvetéshez fűzött számvevőszéki vélemény ismertetésekor.
Kovács Árpád aláhúzta: az egyensúlyi helyzet javításához nem vezet más út, mint a költségvetési rendszer teljes körű korszerűsítése, megújítása. Álláspontja szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat makropálya mutatói megfelelnek a konvergergenciaprogramnak, céljai a becsült tendenciák teljesülése esetén végrehajthatóak lesznek.

KÖLTSÉGVETÉS 2008 - VEZÉRSZÓNOKOK - MSZP, FIDESZ
A 2008. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában az MSZP vezérszónoka azt hangsúlyozta: a javaslat egyszerre tesz eleget a költségvetési, a megélhetési és a társadalmi egyensúly megteremtése iránti igénynek. A Fidesz vezérszónoka a javaslat legnagyobb hibáját abban jelölte meg, hogy változatlan konvergenciaprogramra épít, noha mind a külső konjunktúra, mind a belső gazdasági folyamatok a változtatás kényszerét jelzik.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kiemelte, hogy a 2008-as költségvetési törvényjavaslat, miközben biztosítja, hogy a reáljövedelem, az életszínvonal ne csökkenjen, néhány kiemelt célra több pénzt tud fordítani. Kiemelt cél, szavai szerint, a nyugdíj, a gyermekes családok támogatása, a szociális ellátások, illetve az uniós pénzek felhasználásához a nemzeti források biztosítása.

Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a 2008. évi költségvetés kockázatai közül a vám- és adóbevételek túltervezését emelte ki, példaként említve az áfa-bevételek közel 8 százalékos emelését, miközben a kormány 4,5 százalékos inflációt tervez. Mint mondta, ugyancsak jelentős kockázatot hordoz a kormányzati ingatlanok értékesítése, ami 100 milliárd forintos tétel, valamint az egészségügyi reform fiskális hatása - tette hozzá.

NAPIREND ELŐTT - TAKÁCS ALBERT: HIBÁS ÁLLAMFŐI HELYZETÉRTÉKELÉS
Takács Albert szerint hibás volt a köztársasági elnöknek az októberi zavargásokkal kapcsolatos helyzetértékelése. Az igazságügyi és rendészeti miniszter ezt napirend előtt mondta az Országgyűlésben.

"Szükséges rámutatnom arra, hogy sajnálatos módon a köztársasági elnöknek a helyzetértékelése, a kiindulási pontja ezekben a kérdésekben hibás" - jelentette ki Takács Albert. Kitért arra, hogy Sólyom László az elmúlt időszakban kétszer érezte szükségét a 2006-os események értékelésének, amikor is a jogállam sérelméről, a demokrácia elleni támadásról, az igazságszolgáltatás hibás, nem hatékony működéséről szólt.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője a miniszter felszólalásához kapcsolódva feltette a kérdést: "Király-e a köztársasági elnök?, aki ha megszólal, alattvalóknak nem illik vele szemben megfogalmazni a nézeteltérést". Kontrát Károly (Fidesz) kiemelte: arra még nem nagyon volt példa, hogy a hivatalban lévő köztársasági elnököt ilyen durván megtámadják.

NAPIREND ELŐTT - AZ OKTÓBER 23-I RENDEZVÉNYEKRŐL - MSZP, MDF, KDNP
A napirend előtti felszólalások során több párt képviselője érintette az október 23-i rendezvényeket. Göndör István (MSZP) arról beszélt, hogy szélsőjobboldali csoportok az idei október 23-i ünnepségeken is megpróbálták megzavarni az emlékezőket.

Simicskó István (KDNP) szerint 2006 októberében a politikai hatalom játékszerévé vált a rendőrség. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint olyan október 23-a után van az ország, amikor "minden várakozással ellentétben, egészen jól vizsgáztunk közös ünneplésből". Az igazságügyi minisztertől azt kérdezte, miért van szükség arra, hogy a kormány megtámadja a köztársasági elnököt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását