2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem villog

Október végén leáll a balatoni viharjelző rendszer, bár célszerű lenne egész évben működtetni - közölte Dobai Sándor, a rendszert működtető Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2007. október 25. csütörtök 12:24 - Hírextra
Dobai Sándor elmondta, az utóbbi években idén volt a legszelesebb, legviharosabb időjárás a Balatonnál, ezért minden korábbinál többet kellett üzemeltetni a 26 egységből álló, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezelésében lévő viharjelző rendszert. Ugyan még sok a hajó a Balatonon, egy érvényben lévő rendelet értelmében azonban a viharjelző rendszer április elejétől október végéig működik - tette hozzá.

Az egyesület elnökének beszámolója szerint a Balaton Fejlesztési Tanács kezdeményezésére komoly összefogás történt idén azért, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tavává válhasson, amelynek része lenne a viharjelző rendszer, és a vízi mentés korszerűsítése is.
A viharjelző rendszert célszerű lenne egész évben üzemeltetni, bővíteni legalább 6-7 új egységgel, továbbá a jelenlegi állomások mintegy felét jobb helyre, a háztetőkről partközelbe kellene telepíteni - summázta a legsürgetőbb teendőket az egyesületi elnök.

Bagyó Sándor, a balatoni vízi rendészet munkáját segítő, civil vízi mentést szervező VMSZ (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) elnöke arról számolt be, hogy a költségvetési lehetőségeiket már kimerítették. A tartalékaikból arra futja, hogy két mentőhajóval ügyeletet tartanak fenn október végéig, majd készenlétben állnak a tó befagyásáig Zánkán és Csopakon.
A keszthelyi civil vízi mentők Vonyarcvashegyről tudnak szükség esetén mentőhajót indítani, így akad egy-egy bevethető egység a Balaton keleti, nyugati és középső medencéjében is.
A szakszolgálat vezetőjének elmondása szerint, az elmúlt hetekben leginkább a nagy szélben a déli partra kisodródott, és a sekély vízben felfeküdt vitorlás hajókon kellett segíteni, horgászbaleset nem történt.

Jamrik Péter, a Balaton Régió Közbiztonsági Tanácsadó testületének elnöke az MTI-nek elmondta, elkészült egy szakmai anyag, amely megszüntetve a mostani ad hoc állapotokat, teljesen új alapokra helyezheti a balatoni vízi mentést, és amely az alapja lesz egy a témában készülő kormány-előterjesztésnek.

A tájékoztatástól, prevenciótól az elsősegélyig, vagy a mélyvízi mentésig minderre kitérő, a komplex vízi biztonság eléréséről szóló anyagot várhatóan november elején egyeztetik a balatoni önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel - számolt be a testületi elnök. A parlament költségvetési vitájában dől majd el, hogy jut-e és mekkora összeg a tervek megvalósítására - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását