2024. április 19. - Emma

Hídblokádra készülődnek

A rendőrség nem akar beavatkozni a kuruc.info internetes lap által péntekre szervezett hídlezárásba. Ehhez elvi iránymutatás a magyar államot elmarasztaló strassbourgi ítélet és a taxisblokád idején alkalmazottakhoz való következetes ragaszkodás - tájékoz
2007. október 25. csütörtök 07:00 - Hírextra

A kuruc.info-n korábban a taxisblokád 17. évfordulójára az Erzsébet híd lezárására szólítanak fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint ha megvalósítják a lezárást, az olyan polgári-engedetlenségi akció lesz, amibe a rendőrség szakmai döntése alapján nem lehet erőszakkal beavatkozni. Ebben az évben július 17-én a strassbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága olyan ítéletet hozott, amiben elmarasztalták a Magyar Államot, mert a 2002-es hídfoglaláskor aránytalanul korlátozta az emberi jogokat a rendőri beavatkozással. Az ítélet szerint jogszerű a be nem jelentett tüntetés is, ha megőrzi békés jellegét. A másik ok: a következetes jogalkalmazás. 1990-ben, a taxis blokád idején Barna Sándor, a főváros akkori rendőrkapitánya nem hajtotta végre a belügyminiszteri utasítást és nem oszlatta fel a tüntetést. A rendőrség közlése szerint a kettős mérce alkalmazásának vádját azzal szeretnék elkerülni, hogy a rendőrség nem szól bele a politikába. Vagyis ha lesz pénteken hídblokád és ha az békés marad, akkor nem avatkoznak be. Ebben az esetben a rendőrség csak a forgalmat tereli másik hidakra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a pénteki tervekről csütörtökön ad részletes tájékoztatást. Az előzetes információk szerint egyébként több ezren készülnek a híd lezárására.

A rendőrség még az október 23-i ünnepségek, megemlékezések előtt többször azt hangsúlyozta, hogy a törvény szerint kötelesek minden be nem jelentett tüntetést feloszlatni.
Az ilyen ellentmondások miatt javasolják egyébként ismert jogászok a gyülekezési törvény módosítását. Magyar György ügyvéd szerdán azt nyilatkozta szerkesztőségünknek, hogy pontosabb szabályokra lenne szükség. Erre egyébként már a 2006-os őszi, utcai zavargások után is voltak kezdeményezések, de ezzel kapcsolatos törvénymódosítás máig nincs a parlament előtt.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását