2024. május 14. - Bonifác

Semmilyen támogatást nem kaphatnának a civilek

Egy szocialista törvényjavaslat szerint semmilyen állami támogatást nem kaphatnának a jövőben azok a civil szervezetek, amelyek egy adott pályázat kiírását megelőző öt évben anyagi támogatást nyújtottak valamelyik pártnak, vagy közös jelöltet állítottak v
2007. október 24. szerda 15:05 - Hírextra
Fogarasiné Deák Valéria, szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel a törvényjavaslattal szeretnék elérni azt, hogy csak a valóban független szervezetek kapjanak állami támogatást.

A KSH adatai szerint ma Magyarországon 45-50 ezer civil szervezet működik, arról azonban, hogy ezeknek hány százaléka lehetett bármilyen kapcsolatban politikai szervezettel nincs adat, vagyis nem lehet tudni, hogy az eddigi pályázók közül hányat zárna ki a lehetséges állami támogatásból az új szabályozás.

Az MSZP elképzelései szerint nem pályázhatna állami támogatásra a többi között olyan civil szervezet, amely a pályázat kiírását megelőző öt évben természetbeni, vagy anyagi támogatást nyújtott valamelyik pártnak, amely választási kampányt folytatott, vagy közös képviselő-jelöltet állított valamelyik politikai erővel, illetve azoks em, amelyek együttműködési megállpodást kötöttek az ötéves iődszkaban egy párttal. A szabályozás a civil szervezetek mellett alapítványokra, és az egyházakra is kiterjedne.

A javaslat szerint az új szabályozás hatálybalépésétől kezdve nem kaphatna állami támogatást olyan szervezet, amelynek vezetőségi tagjai polititkus, vagy választott képviselő, illetve senki, aki bármilyen formában részt vesz a pályázatok előkészítésében vagy elbírálásában. Ez a aszabályozás átmeneteileg nem terjedne ki a Nemzeti Civil Alapprogramra, amelynek testületi tagjai között megtalálhatóak olyan szervezetek képviselői is, amelyek pályáznak az Alapprogramhoz. Az enegdmény oka az, hogy a szervezetben jövőre lesz tisztújítás és ezzel együtt akarják módosítani a szabályozást.

A törvényjavaslat Gyurcsány Ferenc egyik köztisztasági javaslata alapján készült el, a változások a parlamenti elfogadást követő második hónapban lépnének hatályba. Azt nem lehet tudni mikor tárgyalja az Országgyűlés.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását