2024. május 18. - Erik, Alexandra

Dávid Ibolya 1956-ról

Az 1956-os forradalom körüli új nemzeti konszenzus megteremtésének fontosságáról beszélt Dávid Ibolya, az MDF elnöke a forradalom 51. évfordulója alkalmából rendezett kedd esti megemlékezésen a Győr-Moson-Sopron megyei Lébény községben.
2007. október 24. szerda 07:10 - Hírextra

A politikus úgy vélekedett: ebben a feladatban a politikusoknak kell élen járniuk. Eközben azonban a politikának "nem szabad cinikus módon figyelmen kívül hagynia, hogy (...) amikor ,56-ot olcsó politikai példatárként használja napi politikai törekvéseinek ideológiai megalapozására, egy újabb hasadékot nyit a múlt és a jelen között" - hangoztatta.

Az MDF elnöke szólt 1956 és a rendszerváltozás viszonyáról. Megítélése szerint ,56 és a rendszerváltozás hamis szembeállítása a legveszélyesebb.

Mint kifejtette: ez a szembeállítás hamis, mert a rendszerváltozás kárhoztatásával a ma politikusai saját alkalmatlanságukat kívánják elleplezni. Hamis azért is, mert összemossa a diktatúrát és a demokráciát, az elnyomás elleni szabadságharcot a demokratikus kereteken belüli pártversengésekkel.

Dávid Ibolya elismerte, hogy az elmúlt 18 év számos kudarccal és kiábrándulással járt a jóérzésű emberek számára, ám figyelmeztetett: a rendszerváltozás időtállónak bizonyult, eredményeit ne ítéljük feledésre.

"Ma nem forradalomra, zajongásra, hanem történelmünk közös feldolgozására, eredményeinkkel és kudarcainkkal való számvetésre van szükségünk és a kommunizmus mérgező szellemi örökségével kell szembenéznünk" - mondta.

A politikus hangsúlyozta: a Magyar Demokrata Fórum azt vallja, ma nem fantomkommunisták ellen kell küzdenünk, hanem a kommunizmus káros szellemi öröksége ellen.

Kitartó, mérsékelt parlamenti politizálásra lenne szükség, hogy az 1956-ban és az 1990-ben kivívott szabadságot valódi tartalommal tudjuk megtölteni - mondta Dávid Ibolya.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását