2024. május 3. - Tímea, Irma

Vegyszerek vagy élelmiszerek?

"Mint az MDF képviselője szavazatommal támogattam mind a két jogszabálytervezetet, amely szigorúbb és ellenőrzöttebb növényvédőszer felhasználást irányoz elő. Úgy gondolom, ezek a jogszabályok mérföldkövek lesznek egy biztonságosabb és egészségesebb élelm
2007. október 23. kedd 20:29 - Hírextra
A fenti szavakkal kommentálta szavazatát Olajos Péter MDF-es néppárti képviselő a mai Strasbourg-i szavazást követően. Október 23-i ülésén az Európai Parlament a növényvédőszerek engedélyezését és használatát szabályozó törvénycsomagról szavazott, mely szavazás végeredménye vegyes érzelmeket váltott ki.

Ugyan sokfelől támadták a néppárti képviselőcsoportot inkább iparbarát álláspontja miatt, Olajos hangsúlyozta, hogy akárcsak ő maga, a jobbközép soraiban is voltak, akik az emberek egészségét és a környezet védelmét fontosabb szempontnak tekintették egy-két vegyipari óriás profitjának biztosításánál. A magyar honatya hangsúlyozta, amikor "Magyarországon például 15-ször kevesebb vegyszert használunk, mint mondjuk Hollandiában, mégis a magyar kukoricától roskadoztak (amíg voltak) az Unió intervenciós raktárai (...) lehet és kell is abba az irányba haladnunk, ahol fenntartható szerhasználattal megtermelt gyümölcsök, zöldségek és egyéb élelmiszerek találhatóak."

Ebbe az irányba mutat, hogy a most elfogadott szöveg az emberi egészségre bizonyítottan nagyon veszélyes (rákkeltő, mutagén, szaporodást gátló, az idegrendszert károsító) szereket csak nagyon szigorú körülmények közt engedi alkalmazni. Talán sokkoló, de ez egyáltalán nem volt egyértelmű a tárgyalások kezdetén. Sok érdekszövetség lobbizott azért, hogy továbbra is engedélyezzék az ilyen anyagok élelmiszereken történő alkalmazását. Ma Magyarországon a használt anyagok közel 20%-a tartozik ebben a kategóriába, bár az összeurópai áltag mindössze 5% körül mozog.

A legnagyobb vitát kiváltó témák egyike volt a légi permetezés kérdése. Az eredmény: a légi permetezés tilos. Szerencsére, egy kiskaput szabadon maradt, amennyiben a Tagállamok ez alól tehetnek kivételeket. Ez főleg az erdészet, borászat, és a meredek hegyvidékek gazdái számára fontos engedmény, mert az ő esetükben egy teljes tiltás súlyos anyagi veszteséget, és akár a tevékenységük ellehetetlenülését is eredményezhette volna.

Elemzésünket viszont egy sikeres magyar lobbival szeretném zárni, nevezetesen ami az ún. zónák rendszerét illeti. Ez elméletileg egy igen költséghatékony és a bürokratikus terheket csökkentő elképzelés lett volna, de! Hazánk egy zónába tartozott volna Írországgal, Angliával és Hollandiával! Hiába a gyökeresen eltérő éghajlat, élővilág, növényi kultúrák! Ami jó Angliának, az jó lesz Magyarországnak is. Szerencsére az ez ellen indított magyar hadjárat sikerrel zárult, és a plénum elutasította ezt a rendszert.

Bízzunk benne, hogy a következő, útolsó körben is Olajos Péter véleményét osztó, emberbarát álláspontot képviselő honatyák kerekednek felül.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását