2024. április 19. - Emma

Még nyomoznak a tank vezetője ellen

Még mindig tart a nyomozás a tankot tavaly október 23-án, az összecsapások hevében elkötő idős férfi ellen. Azt azonban korábban nem sikerült bizonyítani, hogy a férfi a rendőrökre akart támadni a T-34-essel, így csak egyebek mellett közúti veszélyeztetés
2007. október 23. kedd 09:15 - Hírextra
A tavaly október 23-i összecsapások hevében a tüntetők beindították a Városháza parkban kiállított harckocsik közül az egyik T-34-es tankot. Ehhez az kellett, hogy a járműbe két akkumulátort szereljenek, és pótolják a korábban kivett elektromos vezetékeket. Egy idős férfi ezután beült és el is indult vele. Néhány tíz méteren keresztül vezette a rendőrök irányába, utána azonban a harckocsi megállt, nem sokkal az egyenruhások sorfala előtt.
Szó volt arról, hogy kifogyott belőle a benzin, a vizsgálatok azonban alátámasztották, hogy a vezetője önként állt meg. A képek bejárták a világsajtót, az 56-os forradalom 50. évfordulóján a harckocsi elkötése vezető hír lett a világ több nagy hírportálján.

A rohamrendőrök rengeteg kilőtt könnygázgránát és gumilövedék segítségével az éljenző tüntetőket hátrébb szorították, a vezetőt pedig kirángatták a tankból és őrizetbe vették. A 67 éves férfiról kiderült, hogy kiképzett harckocsivezető, ezért tudta a járművet elindítani.

A bíróság a férfit néhány nappal később szabadlábra helyezte és megindult ellene az ügyészégi nyomozás csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és rongálás miatt. Előbbiért öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphatott volna.

Idén márciusban azonban a vizsgálatot megszűntették, mert az ügyészség nem látta bizonyítottnak, hogy a férfi azért indította be a T-34-es tankot, hogy azzal a rendőrökre támadjon.

A férfi ügye így átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, mert az október 23-án történtek miatt még rongálás, jármű önkényes elvétele, illetve közúti veszélyeztetés indult eljárás ellene. Utóbbiért akár három évet is kaphat. A vizsgálat azóta is tart.

A férfi időközben belépett a Magyar Gárdába, esküt csaknem 600 új taggal együtt múlt vasárnap tett a Hősök terén.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását