2024. március 29. - Auguszta

Élő beszámoló a nap eseményeiről

Békésen, különösebb incidens nélkül ért véget a Fidesz október 23-ai megemlékezése. Ezzel szemben a Parlamentnél tüntetők gyülekeznek. Folytatódik a helyszíni tudósítás.
2007. október 23. kedd 11:56 - Hírextra

20:26 - A rendőrök szállnak be kék autóikba és indulnak szép lassan haza.

20:22 - A Bajcsy-Zsilinszky úton folytatódik a tömegoszlatás tömeg nélkül. A sárga mellényesek poénkodnak: sajtóoszlatás történik.

20:14 - Inkább bekerítés, mint oszlatás történt. Pár embert kiemeltek a tüntetők közül, és igazoltatják őket. Az újságírókat kijebb zavarták.

20:09 - Lassan már a Bajcsy-Zsilinszky útig szorítják a tüntetőket, ahol ugyanúgy rendőrök állnak. Sokkal erősebb könnygázt használ a rendőrség, mint tavaly.

20:06 - A rendőrök már könnygázt is bevetettek.

20:04 - Faltól falig  állnak a rendőrök. Nem rohamoznak, szépen lassan szorítják vissza a tüntetőket.

20:02 - Megtörtént az első rendőri felszólítás a terület elhagyására. Az Alkotmány utcában keresztbeáll egy zászlóval díszített autó. Megindultak a rendőrök, lezárták a mellékutcákat.

20:00 - Rendőrök az Alkotmány utca Bajcsy-Zsilinszky út felőli részén is.

19:53 - Új játék a rendőrkordonnál: amint valaki megpróbál lefotózni egy rendőrt, ő azonnal felemeli a pajzsát. És kísérletezők akadnak bőven. Pár perccel ezelőtt már úgy nézett ki, hogy hazamennek a tüntetők, de most visszatértek a kordonhoz.

19:48 - Jelenleg több a sajtós az Alkotmány utcában, mint a tüntető. Valószínüleg a hideg és az eső a rendőrök helyett dolgozott.

19:38 - Nagyjából 100-150-en lehetnek még az Alkotmány utcában. A rendezvény be volt jelentve, de már véget ért. Jó esély van arra, hogy a rendőrök lassan megindulnak. Új rigmus is született: "Könnygázt akarunk!"

19:31 - A rendőrök kimerészkedtek a kordonon kívülre, valószínüleg túl lassúnak ítélték meg a távozók sebességét. A tüntetők kicsit hátráltak, egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége. Tudósítónk durranást hallott.

19:18 - Egyre többen indulnak el az Alkotmány utcában a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Úgy tűnik a tömeg feloszlik magától.

19:05 - Egy szónok azt üzente Gyurcsány Ferencnek, hogy készül a kötele. Egy autó teteje szolgál rögtönzött színpadként az alkalmi szónokoknak. Két magyar és egy árpádsávos zászló díszíti a kocsit.

18:43 - Az Alkotmány utcában bemondták, hogy hivatalosan be nem jelentett tüntetésre készülnek a Gyorskocsi utcai börtön előtt, ahol -szerintük - fogva tartják Toroczkai Lászlót.

18:36 - Pár száz tüntetőből álló csoport jelent meg az Alkotmány utcában a Parlamenttel szemben. Budaházy György nevét skandálják. Elértek a rendőrkordonig.

17:45 - A menet komolyabb probléma nélkül megérkezett a Terror Házához. Harmincasával engedik be az embereket. A megemlékezés hangulata méltó az ünnephez.

17:02 - Sokan hazafelé indulnak, nem tartanak tovább a menettel a Terror Házához. A pékárusok eláztak, zuhog az eső. Rendbontás nem történt.

16:43 - Véget ért a rendezvény az Astoriánál. A nézőket a rendezők megkérték, hogy csendben, méltósággal vonuljanak át a Terror Házához, az Andrássy útra. A hazatérőket türelemre intik és elmondják a hazatérési útvonal lehetőségeket.

16:36 - Lelkes érvelés az erőszak ellen.  Következik a népszavazás téma, több mint 300 000 aláírás gyűlt eddig össze.

16:21 - Orbán is Camus-t idézi.

16:17 - Orbán Viktor megkezdi ünnepi beszédét.

16:12 - Az East együttes dala szól, természetesen 56-ról, Keresztes Ildikó közreműködésével. 

16:10 - A szervezők mintegy negyedmillió résztvevőt számoltak.

16:08 - Tőkés László Albert Camus-től idéz és az 56-os forradalom erdélyi következményeit, eseményeit ismerteti.

15:54 - Adománygyűjtés indult a tavalyi rendőri brutalitás áldoztatainak. Csak pár másodpercig tartó egyperces néma csönd Deák András képviselő emlékére.

15:44 - A jelenlegi fényviszonyokban befejeződött Tarlós István integrációja a Fideszbe: narancssárga hajjal beszél a népszavazásról.

15:32 - Tarlós István osztja meg gondolatait közönséggel. Visszaemlékezését aktuálpolitikai elemekkel vegyíti.

15:24 - Verssel folytatódik a Fidesz rendezvénye. Márai Sándor: Mennyből az angyal. Szakad az eső, esernyők jelentek meg a zászlók tengerében.

15:16 - Gyurcsány Ferenc monogramja is elég ok egy rögtönzött füttykoncertre.

15:14 - Wittner Mária már az Astoriánál mond beszédet. Kádár János nevére óriási füttyel reagál a közönség.

14:55 - Lassan véget ér a Corvin közben a demonstráció. Wittner Mária,egykori 56-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője, köszöntötte a rendezvényt biztosító Magyar Gárdát. Kifejezte szomorúságát, amiért Gyurcsány Ferenc lyukas zászlós kitűzőt tett ki tegnap este az Operában. Elszavalta Krassó György Májusi hajnal című versét. Külön kiemelte, hogy Angyal Istvánt a kommunisták ölték meg, amikor Auschwitzból hazajött. Ennek ellenére nem zsidóztak. Morvai Krisztina beszédében „Véreskezű Néró-nak” nevezte a miniszterelnököt.


14:50 -
Gyülekeznek az Astoriánál a Fidesz megemlékezésre a szimpatizánsok. Több ezren vannak már a téren, a kivetítőkön 56-os életképeket vetítenek. Hihetetlenül sok zászló van elől, a színpad környékén. Táblák is vannak hirdetve, hogy ki honnan érkezett. Rengeteg a biztonsági őr: a sárga mellényesek a hivatalos biztonsági cég képviselői és narancssárgában vannak a Fidesz aktivistái. Rendőrök is biztosítják a helyszínt, főleg a Nemzeti Múzeum előtt.


14:08
- Az SZDSZ rendezvényén a Rákoskeresztúri Köztemető 301. parcellájánál három-négyszáz ember vett részt. Hodosán Róza beszédében inkább a múltra tekintett vissza, ő - mint a demokratikus ellenzék tagja, - már 25 éve is járt itt illegálisan megemlékezni a forradalomról. Kóka János beszédében már több aktuálpolitika volt. Kihangsúlyozta, hogy őszintén szembe kell nézni a múlttal, az SZDSZ-nek is. Hozzátette, hogy hiba volt részükről egy évvel ezelőtt, hogy nem ítélték el ugyanúgy a rendőri erőszakot, mint a randalirozást. Ezzel kapcsolatban mondta, hogy az ügynökaktáknak meg kellene végre nyílniuk, nem szabad a múltat mentegetni, szembe kell szállni az állami titoklobbival.

Rendzavarás nem történt. Sok rendőr volt jelen. Egy transzparensen ez volt látható: "Akár öltél, akár csak felmásztál a véres létrán, a kezed ugyanolyan".

Kóka beszédében kitért a nagy botrányt kavaró forradalomértelmezésre is, utalt mindkét nagy parlamenti párt egy-egy képviselőjére (Havas Szófia és Wittner Mária): bárki, aki összekapcsolja a nyilasokkal a forradalmat, az besározza a forradalom emlékét. Lehet ez akár az a parlamenti képviselő, aki azt mondja, hogy a forradalmat a börtönből kiszabadult nyilasok csinálták. Lehet akár az is, aki maga kiáll egy a nyilas korszakot felidéző felvonuláson.

13:55 – A Corvin közben megjelentek már gárdisták is, körbeállják a színpadot, ahol Wittner Mária a Fidesz országgyűlési képviselője fog beszédet mondani. Majdnem ezren lehetnek a téren.

11:35 - A Corvin közben Kopácsi Sándor emlékművét avatják fel, az özvegy, Tempfli József erdélyi katolikus püspök és pár száz ember jelenlétében. Honvédségi koszorúk, katonai zenekar. Itt is van rendőri biztosítás.

11:09 - Már most teli van biztonsági őrökkel az Astoria a ma délutáni Fidesz rendezvény helyszíne. Folynak az előkészületek: építik a színpadot, ami a Deák tér felé fog nézni. Készülnek a kordonok is, a Kossuth Lajos utca egészen a Ferenciek teréig le lesz zárva.

10:20 - Vértanúk tere, csendes megemlékezés: 56-os forradalmárok és közjogi méltóságok egy-egy szál virágot helyeznek el Nagy Imre szobránál, bekiabálások tarkítják a rendezvény ezen részét is. A résztvevők nem vesznek tudomást a több száz tüntetőről . A rendőri biztosítás egész gyenge, a kordonok mögött egy-egy rendőr áll, rohamfelszerelés nélkül. Igaz a metrót és környékét alaposan körbevették.  A megemlékezések az 56-osok terén folytatódnak, körülbelül 30 kocsiból álló konvoj kíséri Gyurcsány Ferencet.

Pontban 10 órakor megkezdődött az állami ünnepség a Kossuth téren, a parlament előtt. A köztársasági őrezred díszegysége felvonta a magyar lobogót, három közjogi méltóság jelenlétében: Szili Katalin házelnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök. A tértől 500 méterre kordonokkal lezárták az összes környező utcát ennek ellenére a tüntetők rigmusai behallatszottak: Gyurcsány hazaáruló, Takarodj ÁVH! ilyesmiket kiabáltak. Egyébként a téren különböző atrocitás illetve incidens nélkül zajlottak az események. A rendezvény biztosítása kicsit furcsa volt, egyes újságírókat egész közel engedtek a miniszterelnökhöz, míg mások csak több száz méterről szemlélhették az eseményeket. Talán az érkezési sorrend döntött, de nem volt mozgási lehetőség.

A folyamatos skandálás csak a himnusz alatt halkult el, utána felerősödött, folytatódott.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását