2024. április 25. - Márk

Családok nélkül nincs jövő

Családok nélkül nincs jövője sem az európai társadalmaknak, sem pedig a európai gazdaságnak - erre hívták fel a figyelmet a graz-seckaui, maribori, murszombati, varazsdi és szombathelyi egyházmegyék szervezésében tartott közép-európai találkozón vasárnap
2007. október 22. hétfő 06:32 - Hírextra

Horváth József, pápai prelátus a rendezvény előtt az MTI-nek elmondta: tizenhetedik alkalommal rendezik meg a határon is átnyúló találkozót, melynek a Szombathelyi Egyházmegye negyedik alkalommal ad otthont.

"A találkozó lehetőséget teremt a közös gondolkodásra, melynek középpontjában idén a családok helyzetének áll" - mondta.

Hozzátette: a téma nagyon is aktuális, hiszen még az Európai Unió sem volt képes egyértelműen megfogalmazni, mit ért pontosan a család fogalma alatt. A katolikus egyháznak, a kereszténységnek azonban erre a kérdésre nagyon is egyértelmű válasza van.

"Mi a családon egy nő és egy férfi életre szóló házasságát értjük, amelyben mindkét fél vállalja a megszületendő gyermekek szeretetközösségben való felnevelését" - mondta.

A szombathelyi székesegyházban német nyelven elmondott rövid előadásokban az egyházmegyék képviselői valamennyien arról adtak számot, hogy a családok egyik országban sincsenek könnyű helyzetben. Ausztriában például a fiatalok egyre későbbre tolják a családalapítás időpontját, a legtöbben előbb saját karrierjüket próbálják felépíteni, a családok kevés gyermeket vállalnak és emelkedik a válások száma is.

Magyarországon hasonló a helyzet, de nálunk a ráadásul a több gyermeket vállaló családoknak a legtöbbször komoly anyagi nehézségekkel is szembe kell nézniük - hangzott el.

A keresztény egyházak fontos értékének tekintik a családot, amelyek számára a társadalomnak és gazdaságnak minden országban megfelelő életteret kellene nyújtania.

"Nem azért élünk, hogy működjön a gazdaság, hanem azért kell a gazdaságnak működnie, hogy valamennyien emberhez méltó körülmények között élhessünk" - fogalmazta meg az egyik előadó.
Egyértelművé tették azt is, hogy határozottan elutasítják az egyneműek közötti házasságot, az ilyen együttélésnek a családdal való azonosítását.

Az előadások elhangzása után a találkozó mintegy háromszáz résztvevője közös szentmisén vettrészt, ahol közösen imádkoztak a családok egységéért. A szentmise után a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban kötetlenebb formában folytatódott a találkozó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását