2024. május 7. - Gizella

Tesztelik a kukákat

Hamarosan Budapesten és Zalaegerszegen is kipróbálják a Debrecenben már sikerrel tesztelt panelházi szelektív hulladékgyűjtőt. A rendszert tökéletesítették, az új vidéki tesztházban már nem is kettő, hanem 4-féle hulladékot lehet majd fentről ledobni a fö
2007. október 21. vasárnap 18:53 - Hírextra

Debrecen egyik tízemeletes panelházában júniusban kezdték tesztelni a Szabó János által kidolgozott rendszert. A lakók az emeleti ledobóknál egy gomb megnyomásával választhatják ki, hogy a hulladék a szelektív, vagy a kommunális szemét földszinti tárolójába érkezzen. A ledobócső végén egy terelőlapát választja külön a két hulladék-fajtát.

Egy 10 emeletes lépcsőház átalakítása körülbelül másfél millió forintba kerül, a debreceni teszt költségeit az Öko-Pannon Kht. vállalta magára.


A 3 hónapos teszt alapján kicsit finomítottak a rendszeren, hogy még tartósabb és könnyebben kezelhető legyen.

A közelmúltban négy újabb tesztházról született megállapodás. Hamarosan Budapesten és Zalagerszegen is kipróbálják a szelektívgyűjtő rendszert 2-2 épületben - mondta el az ötletgazda Szabó János, az indulás pontos időpontját nem árulta el, csak annyit közölt, hogy még az idén elkezdődhet a teszt, ami átnyúlhat a következő évre.


Tájékoztatása szerint Zalaegerszegen már 4-féle hulladék (vegyes, műanyag, papír, üveg) különválasztására lesz lehetőség. Budapesten helyszűke miatt csak kétféle szelekció oldható meg. Ha ott többféle szemetet szeretnének gyűjteni, akkor meg kell határozni napokat, mikor, milyen tipusú szemetet lehet ledobni. Ehhez azonban idő kell, hogy megszokják a lakók - tette hozzá.

Az újfajta rendszer sem drágább, mint a debreceni. Az új házaknál a költségeket az önkormányzatok és a helyi hulladékkezelők fizetik.

Korábban Dióssy László, környzetvédelmi szakállamtitkár a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta: ha még néhány másik városban is sikerrel tesztelik a panelházi hulladékgyűjtőt, akkor az állam is támogatást adna. Szerinte a Panel Plusz programba kellene beilleszteni, aminek lényege, hogy az önkormányzat, az állam és a lakóközösség közösen finanszíroz panelépületek felújítását, fejlesztését - emlékezetett Dióssy László.

A panelházi szelektívgyűjtő rendszer részleteiről interneten, a www.panelhulladek.hu címen lehet olvasni.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását