2024. május 2. - Zsigmond

Százéves tanárnénit köszöntöttek

Komolyzenei hangversenyt adott a Für Elise bemutatásával, és élettapasztalataiból jó tanácsokkal látta el környezetét a százéves Eperjesy Károlyné, akit születésnapja alkalmából a Kálvin János Református Idősek Otthona köszöntött.
2007. október 21. vasárnap 09:00 - Hírextra

Üdvözlő szavaival egyik tanítványa, Törös Edit ismertette az egy évszázaddal ezelőtt Vázsonyi Margit néven született Gittaként becézett hölgy pályafutását. A sátoraljaújhelyi származású zenetanárnő 1931-ben szerezte diplomáját, többek között Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán előtt tette le vizsgáit. 1944-től a Fővárosi Zeneiskola tanára lett, ahol sokszor kézzel másolta tanítványai részére a kottákat.

Egy alkalommal Salzburgban egy zongora-kiállításon a sok látogató közül ő volt az egyetlen, aki megszólaltathatta az erre a célra odaállított hangszert, amivel fergeteges sikert aratott - emlékeztetett a múltra Törös Edit, aki többek között a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a pozsonyi Redoute palotában lépett fel a százéves hölgy tanítványaként.

A szónok Goethe szavait idézte, amikor a fiatalságról és a hosszú életről szólt: "Ha fiatalok akarunk maradni, minden nap olvassunk el egy költeményt, nézzünk meg egy szép festményt, hallgassunk sok szép zenét, és amennyiben lehetséges, tegyünk valami jót."

A református szeretetotthon igazgatója, Tedás Zoltán örömének adott hangot, hogy körükben ünnepelhetik ezt a kerek évfordulót.

Az ünnepelt a hosszú élet titka kapcsán elmondta, hogy könyvtáros férjével mindig szerényen és harmonikusan éltek, szerettek utazni, és egyformán kedvelték a természetjárást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását