2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nézzük meg, hogy mit szedünk!

Fogyasztók vigyázat! Idén eddig már 700 milló forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal, azért, mert úgy hirdettek fogyasztószereket és potencianövelőket, mintha azoknak gyógyhatásuk lenne. Persze nem volt.
2007. október 21. vasárnap 06:33 - Hírextra
Legutóbb három cégnek összesen 54 millió forintot kellett fizetnie. Az uniós csatlakozás óta enyhültek a szabályok, már nem kötelező, csak ajánlott bevizsgáltatni a gyártóknak a terméket. Ezért van több csaló.

A Híradó által felkeresett budapesti patikában több tucat étrend-kiegészítőt árulnak. Köztük azt is, amelyikért az egyik céget megbüntették. A dobozán nincs semmi rendkívüli, a forgalmazó azonban újságokban és interneten úgy reklámozta a fogyasztószert, mintha gyógyhatása lenne.

Tóth Tihamér a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának elnöke elmondta: "Elrettentő mértékű bírságot igyekeztünk kiszabni, különösen az egyik ügyben, egy vállalkozáscsoporttal szemben szabtuk ki a törvény által megengedett, nettó árbevétel 10%-át elérő, tehát maximális bírságot."

A versenyhivatal az idén már eddig több vásárlói panaszt vizsgált, mint tavaly egész évben. A vállalkozásokra összesen 740 millió forint bírságot szabtak ki.

A most megbüntetett cégek honlapjain már nincsenek rajta a vitatott reklámok, de hogy mióta, azt nem tudtuk kideríteni, mert egyik vállalkozást sem értük utól.

A készítményeket az uniós csatlakozás óta már nem kötelező, csak ajánlott bevizsgáltatni az Élelmiszerbiztonsági Intézetben. Az étrend-kiegészítők között minden másodiknál találnak valami hiányosságot.

"Nincsen elegendő tudományos bizonyíték az élettani hatásokra vonatkozóan, vagy ha van, az gyógyító hatásra utal, ez a termékcsoport viszont élelmiszer, semmiképpen nem lehet gyógyításra felhasználni, tilos" - mondta a Híradónak
Lugasi Andrea, az OÉTI főigazgató-helyettese.

Az étrend-kiegészítők minőségét - csakúgy mint a gyógyszerekét vagy az élelmiszerekét - rendszeresen ellenőrzik. A reklámokat viszont szinte alig vizsgálják.

A visszaélések ezért legtöbbször csak úgy derülnek ki, ha a vevők rájönnek, hogy nem azt kapták, amit ígértek nekik.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását