2024. május 2. - Zsigmond

Halász Juditot kitüntették

A Maecenas-díjat az idén Halász Judit kapja, aki "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles színművészeti teljesítményéért" részesül az elismerésben - tájékoztatta Szántó György Tibor, a Maecenas-díj
2007. október 21. vasárnap 10:59 - Hírextra

A bronzplakettet és a díszes oklevelet november 6-án adják át Budapesten.

A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik "példaadó

életművükkel, tiszta erkölcsükkel" megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak.

Az eddigi díjazottak között van Konrád György író, Darvas Iván színművész és Koncz Zsuzsa énekes. Tavaly Kállai Ferenc színművész kapta meg az elismerést.

Az idei kitüntetett, Halász Judit 1942. október 7-én született. Már a főiskolai felvételin felfedezte Várkonyi Zoltán, a Vígszínház igazgató-rendezője. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1964-ben Pécsre szerződött, 1965 óta a Vígszínház tagja.

A színművész emlékezetes alakítást nyújtott egyebek mellett Natasa (Csehov: Három nővér) és Egérke (Örkény: Macskajáték) szerepében, s hosszú éveken át lépett fel Lindaként, a Játszd újra, Sam! című darabban.

Halász Judit számos filmben szerepelt, játszott például az Esős vasárnap (1962), az Álmodozások kora (1964), a Gyerekbetegségek (1965), az Apa (1966), a Kárpáthy Zoltán (1966), a Sellő a pecsétgyűrűn (1967), a Szerelmesfilm (1970), a Jó estét nyár, jó estét szerelem (1971) és a Bizalom (1979) című alkotásban.

Rendkívül népszerű gyermekdalok, gyermekműsorok előadójaként is. Hanglemezei jelentek meg továbbá kortárs és klasszikus költők megzenésített verseiből.

A színművész 1986-ban, gyermekszavazatok alapján megkapta a Mosolyrend lovagja elnevezésű nemzetközi kitüntetést.

Halász Judit 2001-ben Kossuth-díjat kapott. 2002-ben, elsőként ő vette át a makói önkormányzat által alapított Páger Antal Színészdíjat. 2003 decemberében az ENSZ Gyermekalap (UNICEF) Magyar Nemzeti Bizottsága jószolgálati nagykövetté nevezte ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását