2024. május 12. - Pongrác

Világháborús anyaggal gazdagadott a múzeum

Hadtörténeti szempontból nagy jelentőségű első világháborús dokumentumok másolataival, a przemysli csata mintegy négyezer oldalas, magyar vonatkozású anyagával gazdagodott a Hadtörténeti Intézet és Múzeum; az iratokat csütörtökön adták át a lengyelországi
2008. április 17. csütörtök 15:39 - Hírextra

"Igazi levéltári szenzációval gazdagodott a Hadtörténeti Intézet és Múzeum" - fogalmazott Holló József altábornagy, az intézmény főigazgatója. Kiemelte: a hatalmas terjedelmű dokumentumcsomag közelebb hozza az első világháború galíciai hadműveleteinek, elsősorban a przemysli erőd ostromának történetét.

Holló József beszámolt arról, hogy a most átadott iratanyagot - hadműveleti térképeket, ezredparancsokat, leveleket, tervrajzokat - a 8. császári és királyi gyalogezred parancsnoka, péterfalvi Molnár Elek rejtette el az ostrom utolsó napjaiban. Az ezredes rövidesen orosz hadifogságba került, és a dokumentumok 1966-ig a föld alatt rejtőztek, mikor egy ház felújítása során véletlenül előkerültek, feldolgozásuk azonban csak a közelmúltban történt meg. Az anyag méretét érzékelteti, hogy a másolatok 12 CD-t töltenek meg.

Az altábornagy elmondta: a przemysli a maga korában egyike volt Európa három legnagyobb erődrendszerének. Méreteit érzékelteti, hogy az első világháború kitörésekor 128 ezer katonából álló helyőrség állomásozott a területén 1022 ágyúval és 14 ezer 500 lóval. Az orosz hadsereg háromszor is megostromolta, míg végül 1916-ban sikerült elfoglalnia. A leghevesebb harcok helyszínein, Przemysl, Gorlice és Luzna környékén ma is csaknem 40 ezer magyar katonasír található, ezekre az áldozatokra emlékezik a Margit-híd budai hídfőjénél felállított oroszlános emlékmű.

Marius Olbromski, a przemysli nemzeti múzeum igazgatója szerint a mostani ajándékozás a két intézmény nyolc éves kapcsolatának eddigi csúcspontja. Felidézte az utóbbi évek közösen létrehozott kiállításait, megemlítve, hogy tavaly Sólyom László köztársasági elnök személyesen nyitotta meg az 1848-49-es erdélyi harcokról szóló tárlatot.

Az anyag jövőbeli sorsáról Holló József elmondta, annak egy része a novemberben nyíló, az I. világháború végének 90. évfordulójára emlékező nagyszabású kiállításon lesz megtekinthető a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását