2024. május 14. - Bonifác

A vártnál több aláírás gyűlt össze

Az MTI-nek nyilatkozó helyi fideszes vezetők szerint az előzetesen vártnál többen írták alá a Fidesz és a KDNP vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazási kezdeményezéseit, Nógrád megyében már 10 ezer, Bács-Kiskunban pedig 25 ezer aláí
2007. október 21. vasárnap 14:58 - Hírextra

A szabályok szerint kérdésenként 200 ezer aláírást kell összegyűjteni, és erre négy hónapja lenne a Fidesznek, de Orbán Viktor korábban azt mondta: 48 óra alatt képesek lesznek összegyűjteni az aláírásokat, és azt szeretnék, ha minden eddiginél többen írnák alá az íveket.

Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója vasárnap délután, a 48 óra leteltével ad tájékoztatást arról, hogy összesen mennyi aláírást sikerült összegyűjteni, de ezt követően is folytatódik a gyűjtés. A politikus korábban arról is beszélt, hogy a Fidesz várhatóan már október 24-én benyújtja az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának.

Ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozva több helyi fideszes, így Heintz Tamás kaposvári országgyűlési képviselő is azt mondta: október 24-től újabb, úgynevezett "szimpátia aláírásgyűjtésbe" kezdenek. Németh Zoltán, a győri Fidesz szervezet általános alelnöke azt mondta, a tervek szerint jövő hét közepétől utcai standokon gyűjtenek majd.

Ha így lesz, akkor ezeket a támogató aláírásokat már nem nyújthatja be a Fidesz választási irodához, mert az ívek leadására a szabályok szerint csak egyszer van lehetőség, pótlólag nem lehet újabb aláírásokat benyújtani.

Bács-Kiskun megyében vasárnap délelőtt 10 óráig több, mint 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fidesz tagjai és szimpatizánsai. Kerényi János országgyűlési képviselő, a párt területi koordinátora azt mondta: az aláírásgyűjtés a tervezettnél is könnyebben megy, nagyon kevesen utasítják el az ívek aláírását.

Békéscsabán a tervezett 2.500 helyett már szombat estére több mint 3.000 aláírást gyűjtött a Fidesz – közölte az MTI-vel a párt választókerületi elnöke, a város polgármestere, vasárnap. Vantara Gyula elmondta: a város 15 egyéni választókerületét mintegy 80 aktivista járja, akik személyesen keresik fel a választópolgárokat.

Zalaegerszegen vasárnap délelőttre több mint kétezren írták alá a gyűjtőíveket, Nagykanizsán több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fidesz választókerületi irodájában – tájékoztatta az MTI-t Boyér Sándor, és Szőllősy Márta irodavezető. A zalai megyeszékhely 16 választókörzetében nagyjából nyolcvanan-százan keresik meg a választópolgárokat, hogy aláírásukkal támogassák a Fidesz népszavazási kezdeményezésének kérdéseit.

Nógrád megyében 24 órán belül több, mint 10 ezer aláírás gyűlt össze - mondta Becsó Zsolt, megyei elnök. A gyűjtést folytatják vasárnap is.

Kaposváron két nap alatt két és félezer aláírás összegyűjtése a cél - közölte Heintz Tamás országgyűlési képviselő az MTI-vel.

Tatabányán még pénteken 2.000 aláírást gyűjtöttek, Győrött pedig 4.500-5.000 aláírást szeretnének összegyűjteni 48 óra alatt.

Baranyában – a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatójának munkatársa szerint – az országos átlagnál is jobban sikerült az aláírásgyűjtés. Csizi Péter elmondta, hogy Baranyában a kistelepüléseken főként házról-házra járással gyűjtik az aláírásokat, a nagyobb városokban pedig 3-4 forgalmasabb helyen utcai standoknál is.

A hevesi megyeszékhelyen, Egerben ugyanakkor pénteken és szombaton nem látott az MTI tudósítója standokkal kitelepült aláírásgyűjtőket. Magyar István a Fidesz egri szervezetének elnöke elmondta: aktivistáik elsősorban ismerősök körében gyűjtik a szignókat, illetve folyamatosan nyitva áll a választópolgárok előtt az egri Polgári Szalon.

Szombathelyen szintén nem az utcán gyűjtik az aláírásokat, hanem „kopogtatnak” a szavazók ajtaján – mondta Marton Zsolt, a Fidesz szombathelyi frakciójának vezetője. Hozzátette: eddig 4.800-5.000 aláírást gyűjtöttek össze, a nap végére várhatóan elérik a 7 ezret.

Básthy Tamás, a kőszegi választókerület fideszes elnöke elmondta, hogy ők az utcán is gyűjtik az aláírásokat, mert sokkal nagyobb a lakosság érdeklődése annál, minthogy mindenkit felkereshetnének. Megjegyezte: vannak olyanok is, akik aláírják az ívet, de személyi számukat nem adják meg, mondván ők már nem bíznak meg senkiben.

Miskolc belvárosában szintén utcai standon gyűjtik az aláírásokat a fideszes aktivisták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását