2024. május 5. - Györgyi

Magasak lesznek a ponthatárok

A felsőoktatási jelentkezések alapján az várható, hogy a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben idén is magasak lesznek a ponthatárok - közölte az Országos Felsőoktatási Információs Központ hétfőn az MTI-vel. A pontokat július 24-én határozzák m
2008. július 21. hétfő 10:41 - Hírextra
A ponthatárok alakulása több tényező függvénye, ezért nehéz előzetes jóslatokba bocsátkozni. A jelentkezések alapján az azonban bizonyosan mondható, hogy a hagyományosan nagy túljelentkezésű szakokon és intézményekben lesznek magas ponthatárok - olvasható az OFIK közleményében.

A ponthatárokat a www.felvi.hu portálon hozzák csütörtök este nyilvánosságra, s az érdeklődők a fővárosban, a Millenáris Parkban, a Pont Ott Party-n is tájékozódhatnak.

A felsőoktatási intézményekben meghirdetett szakokra vonatkozó ponthatárokat július 24-én állapítják meg. Az OFIK közlése szerint központi informatikai rendszer biztosítja, hogy a felsőoktatási intézmények az ország legjobb képességű diákjait vegyék fel az általuk kiválasztott, preferált intézményekbe, szakokra.

A ponthatárok megállapítását egy összetett számítógépes algoritmus segíti, amely képes egyszerre vizsgálni a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, a felsőoktatási intézményekbe felvehető államilag támogatott hallgatók keretszámát és az intézményi kapacitásszámokat is.

Az algoritmus a jelentkezőket - az általuk elért felvételi összpontszám alapján - szakonként országos rangsorba állítja, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott intézménybe és szakra.

Ha egy-egy intézmény már feltöltődött a kapacitása határáig, akkor az oda első helyen jelentkezett, a jelentkezői összpontszámokból álló rangsor szerint sorra kerülő diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel.

Ez a folyamat addig zajlik, amíg az adott képzési területen, illetve szakon felvettek száma el nem éri az országosan felvehető államilag támogatott keretszámot. Az algoritmus ezután a költségtérítés jelentkezők között dolgozik tovább, akik közül annyit vesz fel, amennyit az intézmény kapacitása enged.

A ponthatárok országos jelentkezői rangsor alapján, de intézményenként külön megállapítva születnek, hiszen az egyes intézmények más-más ponthatárnál érik el a kapacitásuk határát. A rendszer biztosítja, hogy a jelentkező oda jusson be, ahol a felvételi jelentkezési lapon felállított sorrendjében a pontszáma először eléri a megállapított ponthatárt.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy valakit nem vesznek fel egyetlen általa megjelölt képzésre sem. Ez esetben lehetősége van a pótfelvételi eljárásba való jelentkezésre.

A pótfelvételi lehetőségek előreláthatólag július 26-án jelennek meg, ezekre augusztus 13-ig lehet jelentkezni. A pótfelvételin azok is részt vehetnek, akik nem felvételiztek még 2008-ban.

A 2008/2009-es tanévre 96.302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe. Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat majd. Mesterképzésre 3.500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, és 12.500 a felsőfokú szakképzésben tanulók száma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását