2024. május 10. - Ármin, Pálma

A magyar pilóták felkészültek

Ugrik Csaba alezredes és Murguly Gusztáv őrnagy egy kétüléses Gripen vadászgéppel vesz részt a július 14-én a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlén Párizsban. A párizsi katonai parádé lesz az első, ahol magyar pilótákkal külföldi
2008. július 8. kedd 14:50 - Hírextra
Murguly Gusztáv elmondta: Gripen vadászgéppel légi bemutatón a legutóbbi augusztus 20-ai budapesti tisztavatás alkalmából repült először, így a párizsi díszszemle lesz az első külföldi bemutató repülése.

Hozzátette: úgynevezett statikus bemutatókon már több alkalommal is voltak külföldön Gripennel.
A bemutatóra való felkészülés jegyében a két magyar pilóta a franciaországi Nancyban nemrégiben már gyakorolta a francia gépekkel való közös repülést.

A gyakorlás végén a díszszemle főpróbáját is megrendezték az egyik Párizshoz közeli repülőtér felett. A díszszemlére egy tartalékgépet is visznek a pilóták.

Ugrik Csaba alezredes ismertetése szerint a díszszemlén ötös kötelékekben repülnek majd el a Champs-Elysées felett. A magyar Gripen négy francia Mirage típusú bombázó vadászgéppel repül kötelékben. A magyar repülőgép az ék alakú kötelék jobb hátsó gépe lesz.

A kötelékek 30 másodpercenként követik egymást. Ugrik Csaba ismeretei szerint, belga, román, szlovák, olasz, spanyol és szlovén vadászgépek is részt vesznek a díszszemlén, de mindegyik köteléket francia gép vezeti majd.

A vadászpilóta beszámolt arról, hogy légi bemutatón a helikopterekkel együtt mintegy száz gép vesz részt, közülük 76 merevszárnyú repülő.

A díszszemlét a Patrouille de France kilenc gépből álló, a kecskeméti repülőnapokról is jól ismert kötelékrepülése vezeti fel.

A kötelékben mindössze pár méterre repülnek egymástól a repülőgépek. Párizs mellett laza kötelékben, az úgynevezett várakozási légtérben készülnek a híres sugárút feletti átrepülésre, majd az előírt időpontban egymás mellé felzárkózva indulnak el.

A mellettem lévő repülőgépen már korábban vizuálisan megjegyzett viszonyítási pontokat figyelve tartjuk a megfelelő távolságot és alakzatot - fűzte hozzá Ugrik Csaba alezredes.

Hozzátette: a sugárút felett 450 méter magasan, 500 kilométeres óránkénti sebességgel kell elrepülni.

A pilóták elmondták, hogy MiG-29-es vadászgéppel is repültek korábban légi bemutatón.
Véleményük szerint a több géppel közösen végrehajtott kötelékrepüléshez annak ellenére alaposan fel kell készülni, hogy a vadászgépek alapvető formációja a géppár-repülés.

Egy "kis kockában" nagyon kicsi mozgástere van a pilótának amikor kötelékben repül, és csak finom, apró mozdulatokkal lehet korrigálni - tette hozzá az alezredes.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe is repül majd július 14-én a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlén Párizsban.

Ebben az évben - mivel Franciaország júliustól fél éven át az Európai Unió soros elnöke - "összeurópai légi felvonulást" terveztek; a Champs-Elysées felett, nagy európai kötelékben fog repülni a magyar Gripen is.

A francia nemzeti ünnepen minden évben katonai díszszemlét tartanak Párizsban, a Champs-Elysées-n. Tavaly hívtak először az összes európai uniós tagállamból katonákat a díszszemlére, Magyarországot akkor a honvédség díszzászlóaljának 27 katonája képviselte.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Párizsba utazik a francia forradalom évfordulójának ünnepségére. A kormányfőt Nicolas Sarkozy francia államfő hívta meg Párizsba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását