2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kiáltás a néma járvány ellen

A WHO indítványára már nyolc éve október 20-a Csontritkulás Világnapja. A „néma járványnak” is nevezett betegségről sokan nem tudnak, pedig minden harmadik menopauzán túli nőt érint. Erről és a megelőzés lehetőségeiről beszélgettünk Zalatnai K
2007. október 20. szombat 07:33 - Constantinovits Milán
Elnökasszony, induljunk el az alapoktól, mit kell tudni a csontritkulásról?

Ez elsősorban nőkre jellemző betegség, a menopauza egyik tünetével, az ösztrogéntermelés csökkenésével függ össze. Emellett ismerünk olyan osteoporosis-fajtákat is, amelyek gyógyszerek szedésekor lépnek fel, de a betegség jellemzően a nőknél a klimaxszal egy időben jelentkezik. A csontritkulás túlnyomórészt az 50 éven túliak betegsége. Kialakulásában ugyan a genetikai tényezők 70-80%-ban felelősek, ám megfelelő életmóddal, táplálkozással, mozgással kialakulása megelőzhető. Fontos tudni, hogy fiatalkorban zajlik a szervezetben a csontállomány felépülése, és ez a folyamat általában 35 éves korig tart: emiatt a prevenciót ebben az életstádiumban kell alkalmazni.

Mi a megelőzés lényege?

A prevenció fő feladata, hogy az úgynevezett csúcs csonttömeget, vagyis a véglegesen kialakult csontmennyiség szintjét minél magasabbra állítsa be. Nem mindegy ugyanis, hogy idősebb korban ebből a csúcs csonttömegből mekkora mennyiség épül le. Ettől függ az ekkor fellépő osteoporosis súlyossága, melynek fenyegető réme a törés. Az esélyeken sokat javíthat azonban a megfelelő táplálkozás.

Mik azok a táplálékok, amelyek szerepet játszanak a megelőzésben?

Csontritkulás orvosi szemmel
Csontritkulás esetén a térfogategységre számított csontszövet mennyisége fokozatosan csökken, gyengíti a csontvázat. A csontritkulás fő klinikai következménye a gyakori csonttörés. Idiopatiás osteoporosisról beszélünk, ha a kiváltó ok ismeretlen. A postmenopausális osteoporosisban nőkőn a csigolya- és a csuklótáji törések hívják fel a figyelmet a betegségre. Az időskori csontritkulás bármely csont törését okozhatja.

A csontritkulás kialakulását számos tényező segítheti elő: öregedés, kevés kalcium bevitel, mozgásszegény életmód, öröklődés, genetikai hajlam, dohányzás. Gyakori nőknél, főleg aki nem szült, vagy hamar elmaradt a menstruációja.

A másodlagos, betegségekhez kapcsolódó osteoporosis az esetek 5%-át teszi ki. Számos belső elválasztású mirigy működészavara vezethet csontritkuláshoz: mellékvese kéreg- , mellékpajzsmirigy-, pajzsmirigy túlműködés, a nemi szervek csökkent hormontermelése, cukorbetegség. Számos egyéb kórkép is okozhat csontritkulást: vese-, májbetegségek, bél felszívódási zavarai, daganatos betegségek, súlytalanság, hosszú ágynyugalmat igénylő betegségek. Csontritkulást okozhatnak gyógyszerek: kortikoszteroidok, heparin, barbiturátok tartós használata.

A betegséget a mai ismereteink szerint csak megállítani tudjuk, az elveszett csonttömeg nem pótolható, hatásosabb a megelőzés, mint a kezelés. A táplálékkal a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele (napi 800-1200 mg), aktív mozgással a csontok terhelése megelőzheti a csontritkulás kialakulását. A napfény UV sugárzásának hatására D vitamin képződik a szervezetben, ami szintén szükséges a csont anyagcseréhez. A túlzott kalcium bevitel azonban vesekőképződést okozhat, valamint rontja a bélből a cink és a vas felszívódását.

Vény nélkül kapható kalciumot tartalmazó készítmények Vita-Calc, Calcichew stb.
Vényköteles, az osteoporosis kezelésére alkalmazott szerek: Calcitonin (Miacalcic, Calco 50, Biostin): fokozott csontlebontás esetén hatásos, alacsony kalcium szint esetén gátolja a csont lebontást, a csont elbontását végző sejtek, az osteoclastok működését befolyásolva.

A bifoszfonátok (Bonefos, Lodronat, Fosamax, Skelid, Actonel) valószínűleg szintén calcitonin szerűen hatnak. Az izületek körüli meszesedést is gátolja. A bifoszfonátok beépülnek a csontba, gátolják a csontlebontó sejtek megtapadását az ép csonton.

A ösztrogének pótlására leginkább kiterjedt nőgyógyászati műtétek után van szükség, részben a csontállomány védelmében. A raloxifen (Evista) ösztrogen receptor modulátor, hatását a génexpresszió szabályozása révén fejti ki. Jó eredménnyel alkalmazzák post-menopauzális osteoporosis megelőzésére. A tibolon (Livial) enyhe ösztrogén, gesztagén és androgén hatásával nemcsak a klimakteriális tüneteket, hanem az ekkor jelentkező csontritkulást is megelőzheti a nőknél.

A D vitamin és származékai a kalcium és a foszfor felszívódását serkentik a bélből, de lehet, hogy direkt csonthatása is van.

Forrás: www.infomed.hu
A csontok felépítéséhez elengedhetetlen a kalcium, ennek felszívódásához pedig D-vitamin szükséges. Az elégséges kalcium- és D-vitamin bevitel napozással, megfelelő táplálékok fogyasztásával érhető el. Ellenjavallt az alkoholfogyasztás és a dohányzás, ezek rizikófaktorai a betegség kialakulásának. Eme kockázati tényezők, a befolyásolható rizikófaktorok ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a csontritkulás bekövetkezését, illetve progresszióját megelőzhessük.

Milyen fajtáit ismerjük a csontritkulásnak?

A menopauzán átesett nőkön kívül nem jellemzően, de előfordulnak olyan betegek, akik gyógyszeres kezelés alatt álltak, például szteroidokat kapnak, és emiatt lépett fel náluk a csontritkulás. Vannak olyan nők, akiknél műtétileg eltávolították a petefészket, náluk is előfordulhat a betegség. Ám hangsúlyozom, főleg a menopauza után lép fel a csontritkulás, ezért megkülönböztetünk posztmenopauzális, és öregkori, azaz szenilis osteoporosist. Ez utóbbi férfiaknál és nőknél is jelentkezhet..

Hány csontritkulásos beteg van ma Magyarországon? Milyen adatokkal rendelkeznek a kezelésben résztvevők számát illetően?

Nálunk hasonlóan a többi európai országhoz a lakosság 10%-át érinti az osteoporosis. Mi 900 ezer hazai betegről tudunk. Ez a szám úgy oszlik meg, hogy 300 ezer a férfi, és 600 ezer a női beteg. A legutóbbi gyógyszerrendelési szabályok megváltozása előtt 150 ezerre volt tehető azok száma, akik kezelés alatt álltak, ám a rendelkezések megváltozása következtében ez a szám   lényegesen csökkent. Ma csak 80-100 ezren részesülnek rendszeres kezelésben, és ez nagyon nagy baj. A meglévő osteoporosis centrumhálózat, és az igen magas szintű betegellátás következtében nálunk alacsony a törési tendencia (más országokban emelkedik). Azáltal, hogy lecsökkent a kezelt betegek száma, várható, hogy 1-2 éven belül eme kedvező tendencia megfordul.

Mit kell tudnunk az önök szervezetéről, az Osetoporosis Betegek Magyarországi Egyesületéről?

A társulás elsődleges célja a betegoktatás és -tájékoztatás, ez prevencióval párosul. Feladatunk a betegek informálás olyan témákban, mint a rizikófaktorok, a megelőzés lehetőségei, a csontritkulással való együttélés, vagy ha olyan stádiumba jut a betegség, akkor a törések utáni rehabilitáció. Ez mind orvosi feladat is, de a betegegyesületnek, civil szerveződéseknek óriási szerepük van a gyógyulásban. Mi az önsegítő klubok ernyőszervezetét hoztuk létre országos hálózatot alakítva ki.

Milyen tevékenységet végez az Egyesület?

Szerte az országban vannak klubjaink, velük folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. A klubok önálló életet élnek, havi foglalkozásokat, tornaprogramokat, orvosi előadásokat tartanak, életmódi tanácsokat adnak. Mivel ezek társas szerveződések is, a hétköznapi gondok-bajok megosztására szintén lehetőségük van a betegeknek: ennek rendkívül nagy a pszichés hatása is.

Itt a Csontritkulás Világnapja. Milyen rendezvényekkel készülnek ez alkalomból?

Lesz egy sajtóbeszélgetés az Európa Hajón, Tatabányán pedig a helyi osteoporosis klub 19-én betegkonferenciát tart, amihez hasonló Zalaegerszegen lesz novemberben. Ezen kívül minden klubunkban valamilyen módon megemlékeznek a Napról, hiszen a havi összejöveteleknek ez a témája októberben.

Hány tagja van az Egyesületnek?

Harminc klubbal rendelkezünk, 2000-2200 körüli lehet a létszám. Mindenütt van egy klubvezető háziasszony, aki összetartja a közösséget, programokat szervez - ő többnyire civil. Van rajta kívül egy orvos tanácsadó, általában a helyi osteoporosis centrum vezetője.

Milyen terveik vannak a közeljövőben?

Elsősorban a klubhálózat bővítése. Fut jelenleg is egy kampány, a „Törekedjél, hogy ne törjél” címmel, ez a törések, esések megelőzését célozza. Tervbe vettünk egy osteoporosis ügyét meghaladó, nagyobb volumenű programot is, ez a stroke-os, parkinsonos betegekket, a teljes nyugdíjas társadalmat érintő megelőző kampány lesz.

Kik támogatják az Egyesületet sokrétű és költségigényes tevékenységét? Mit kezdenek a támogatásokkal?

Kiemelem a Richter Gedeont, nekik küldetésük a betegtájékoztatás javítása. Ma sokat beszélünk a társadalmi szerepvállalásról, ők kiváló példát nyújtanak ehhez. Fontos megemlíteni még a Tevát és a Novartist. Állami részről a Nemzeti Civil Alapprogram támogat minket, működési költségekre kapunk innen nem kevés összeget. Kezdetben a teljes összeget megkaptuk, ma már kevesebbet, de ezért is nagy hálával tartozunk. Tagjai vagyunk ugyanis a Nemzetközi Osteoporosis Alapítványnak, és a kapott összegből többek közt részükre fizetünk tagdíjat. Létezik továbbá egy nemzetközi betegtájékoztatási szövetség, ami jövő februárban Magyarországon tartja konferenciáját, itt mi is kérni fogjuk felvételünket. Nemrég néhány pályázattal nyertünk 2,5 millió Ft-ot, amiből bevezettük az új mozgásprogramot, az Angliában tesztelt Extendet. Ez a 60-70 éven túliaknak könnyen kivitelezhető zenés tornaprogram. Épp Egerben vettem részt rajta, itt működik  egy jó osteoporosis betegklub. Öröm volt nézni az idős urak és hölgyek jókedvét, amint zenére olyan gyakorlatokat végeznek, amelyek nem okoznak megerőltetést, ugyanakkor pszichésen és testileg kifejezetten a javukra válnak.

Végül engedjen meg egy aktuális egészségpolitikai kérdést. A területi egészségbiztosítók rendszere befolyásolja-e a csontritkulásos betegek ellátását?

Ezek az intézkedések a teljes egészségügyet és betegellátást érintik. Remélem, pozitív hatásokat élvezünk majd, és tisztább állapotok teremtődnek. Nagyon sok beteg van, és látom, hogy a korábbi 90%-os támogatással nem lehet megoldani egy ekkora állomány gyógyszeres kezelését. Ennek ellenére ki kell mondjam sajnos, hogy azon betegeknek, akik anyagilag jobban állnak, a helyzetük biztosabbnak tűnik azokhoz képest, mint akik rossz szociális háttérrel rendelkeznek. Gyűjtésekkel, alapítványokkal lehetne ezen segíteni, hiszen komoly probléma az új biztosítási rendszer igazságossága, én ezért nagyon aggódom a rossz anyagi helyzetű betegek sorsa miatt.

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok a további munkához!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását