2024. május 3. - Tímea, Irma

Csontritkulás és a nők: megdöbbentő felmérés

Nyolcszáz, csontritkulásban szenvedő nőt kérdeztek meg a Magyar Nők Szövetsége és a Szonda Ipsos munkatársai arról, hogy mit tudnak az oszteoporózisról, milyen problémáik vannak, továbbá, hogy mekkora a - krónikus betegségeknél oly fontos - terápiatartási
2007. október 16. kedd 21:26 - Hírextra

Az Oszteoporózis Világnapjára készülő felmérés - 2007 szeptembere folyamán gyűjtött - adatai megdöbbentő eredményeket mutatnak, ezeket ismertették a Magyar Nők Szövetsége székházában kedden.

Az érintett nők 38 százaléka egyáltalán nem szedi gyógyszerét annak ellenére, hogy a csontritkulás a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, ezért folyamatos kezelést igényel. A betegség kialakulásában a csontok kalciumtartalmának csökkenése áll, ennek következtében válnak törékennyé, porózussá. Ez a kór nem jár fájdalommal, sokszor évek múltán csak az első törések jelzik meglétét, ezért is kapta a néma járvány" elnevezést. Megelőzéséről és a betegség kialakulásáról számos írás jelent már meg, mégis kevéssé tudatosult az érintettekben és családtagjaikban, hogy a csontritkulás - a diagnosztizálást követően - tartós kezelést igényel, és a kór felismerése után igen fontos a helyes életmód. Ennek része a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, a rendszeres mozgás - ám ezekkel sem helyettesíthető a gyógyszeres kezelés.

Ami a csontritkulással élők terápiatartási fegyelmét illeti, a már diagnosztizált betegek 38 százaléka ismerte el az adatgyűjtőknek, hogy jelenleg semmilyen vényköteles szert nem szed. A terápiával felhagyó nők 59 százaléka 2 éven, 3 százaléka 1 éven belül szegte meg orvosa utasítását.

Költséghatékonyság szempontjából a társadalombiztosításnak a legnagyobb veszteséget azok a nők okozzák, akik 3-4 év után (22%), illetve 5 év után (18%) hagyják abba az alkalmazott terápiát. (Az orvosi felelősség körébe tartozó adat viszont, hogy a gyógyszert nem szedő nők 8 százaléka részére semmit nem írtak fel.)

A terápia megszakítására adott magyarázatok sokfélék. Majd minden ötödik nő panaszolta a mellékhatásokat, ugyanakkor 13% az orvos véleményére hivatkozva hagyta abba a szedést. Ugyanennyien vélték úgy, annyira javult az állapotuk, hogy gyógyszerre nincs már szükségük. A megkérdezettek tizede jelölte meg okként anyagi helyzetét, 6% szerint nem hatott a szer, 8% összességében már túl sok gyógyszert szed, 5% nem tudott rendszeresen elmenni az orvoshoz, ugyanennyien általában utasítják el a gyógyszereket. A nők 4 százaléka a gyógyszertámogatás megváltoztatását (a 90 helyett a 70 százalékos körbe kerülést) hibáztatta, 2% alternatív megoldást választott. Egy százaléknyi nő mondta, hogy nem lehet folyton gyógyszert szedni, 7% csak olykor szedi, 7% pedig nem is akart róla beszélni.

A felmérés néhány téveszmére is rámutat, ezek szerint sokan a csontritkulást még mindig a csontfájdalmakkal azonosítják. A megkérdezettek több mint fele mondta, hogy rendszeresen vannak fájdalmai, ám ők a reumatikus panaszokra gondoltak. Harmaduk van tisztában azzal, hogy ha megszakítja a kezelést, az hatáscsökkenést eredményez. Ötödük szerint nem történik változás, 35 százalék nem tudott érdemi választ adni. A felmérés kiemelte, hogy mind az érintettek, mind a társadalom jobb tájékoztatása szükséges ahhoz, hogy a már diagnosztizált betegek állapota fenntartható, javítható legyen és hogy a terápiatartási fegyelem növelésével meg lehessen előzni az esetleges töréseket.

A csípőcsontok (combnyak) törése különösen időseknél veszélyes, mert a gyógyulási folyamat hosszas fekvést igényel, ami az esetek harmadában, fél éven belül, halálhoz vezet. A csípő-, csigolyatörések mellett sok a csontritkuláshoz köthető úgynevezett perifériás (kéz, láb) törések megelőzése.

A szakértők szerint a csontritkulás Magyarországon mintegy 1 millió embert érint, 90 százalékban nőket. A Magyar Nők Szövetsége rendezvényén, a világnap közeledtével elhangzott: szeretnék tudatosítani az érintettekben, hogy bár a csontritkulás ma még nem gyógyítható, folyamatos kezeléssel a folyamat lassítható, illetve az állapot kis mértékben javítható. Megszakított vagy nem megfelelően alkalmazott terápiával viszont nem lehet hatékonyan befolyásolni a betegséget. A Szövetség a nőket érintő egészségügyi problémákra is figyel, a szervezet képviselői - a maguk eszközeivel - segítséget kívánnak nyújtani az érintetteknek a "néma járvány" elleni küzdelmükben.

Céljuk, hogy ne csak a világnap foglalkozzon a csontritkulással, hanem általában maradjon az egészségtudatos nők figyelmének középpontjában ez a karbantartható probléma.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását