2024. április 26. - Ervin

Egyeztetések a színházi törvényről

A táncegyütteseket és a zenekarokat érintő témákról tárgyaltak elsősorban a színházi törvény munkaanyagáról tartott szombati egyeztetésen a színházak, a táncosok és a zenészek szakmai szervezeteinek képviselői - mondta Vajda Márta, a Magyar Színházi Társa
2007. október 20. szombat 17:53 - Hírextra

A törvénykoncepcióval alapvetően egyetértettek a jelenlévők, de kisebb kifogások felvetődtek, egyes fogalmi meghatározások tisztázásra várnak - tette hozzá.

Mint mondta, a tisztázó beszélgetések után abban maradtak, hogy a részletkérdéseket a végrehajtási utasítások tartalmazzák majd.

Vajda Márta tájékoztatott arról, hogy az egyeztetésen Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium művészeti főosztályvezetője is részt vett, aki azt a felkérést tolmácsolta: a jövő hét péntekig válasszák ki azokat a szakembereket, akik különböző munkacsoportokban kidolgozzák a javaslatokat a végrehajtási utasításokra.

Kitért arra, hogy a jövő héten a vidéki és a budapesti színházigazgatók is külön tárgyalnak a munkaanyagról. Hozzátette: a jelenlévők úgy döntöttek, hogy október 30-án újra egyeztetésre gyűlnek össze.

Vajda Márta szólt arról, hogy a szombati egyeztetésen azokról a speciális témákról beszéltek, amelyek a táncegyüttesekre, illetve a zenekarokra vonatkoznak, de a részleteket nem tárgyalták meg.
A konkrétabb javaslatokról szólva kitért arra, hogy a táncos szervezetek képviselői úgy vélekedtek, többtagozatos színházak helyett gazdaságilag is önálló egységként működjenek a balettársulatok, ahogy például a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett.

Mint mondta, az Előadóművészeti Tanács szerepe nem tisztázott, és teljes az egyetértés abban, hogy túl kicsi a művészeti területet képviselő szakemberek aránya a testületben.

A színházi törvény munkaanyagát a szakmai egyeztetést összefogó Magyar Színházi Társaság elküldte az összes színháznak és a szakmai szervezetek vezetőinek azzal, hogy tagságukkal vitassák meg a szöveget és észrevételeiket október 10-ig juttassák el a társaság titkárságára. Október 15-én a színházi szervezetek tárgyalták meg a beérkezett észrevételeket. A különböző javaslatokat egymással egyeztetve juttatja el a Magyar Színházi Társaság a minisztériumba.

A kulturális tárca október elsején tette közzé a színházi törvény koncepció-tervezetét, amely a színházak, a zenei és táncművészeti intézmények működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól szól. A szakmai szervezetek november 9-ig véleményezhetik a dokumentumot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását