2024. május 12. - Pongrác

A Fidesz ifjai elítélik a Magyar Gárdát

Közös nyilatkozatban ítélték el a Magyar Gárda tevékenységét, és a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítését a határon túli magyar pártok ifjúsági szervezetei és a Fidesz ifjúsági tagozata szombaton Komáromban, a Magyar Állandó Ifjúsági Értekezleten ̵
2007. október 20. szombat 16:16 - Hírextra

A tájékoztatás szerint a nyilatkozatokat aláírta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ifjúsági szervezete, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ifjúsági fóruma, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja Via Nova ifjúsági csoportja, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ifjúsági szervezete, a Burgenlandi Magyar Népfőiskola, valamint a Fidesz ifjúsági tagozata és a Magyar Ifjúsági Közösség.

Loppert Dániel kérdésre válaszolva azt mondta, a Magyar Gárdát elítélő nyilatkozat elfogadása egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy a szervezet október 21-én újabb "gárdisták" avatására készül.

A Magyar Gárda ellenes nyilatkozat aláírói elutasítanak minden olyan szerveződést, amely a határon túli magyarság védelmének nevében, de a határon túli magyar közösségek érdekei ellenében, valójában egyszerű politikai haszonszerzés céljából szélsőséges és idegengyűlölő álláspontot képvisel. Ezért a Magyar Gárdát a jogos nemzeti sérelmek orvoslására rossz megoldásnak tartjuk. Véleményünk szerint kifejezetten káros, ha a környező államokra bárki potenciális katonai ellenségként tekint – áll a nyilatkozatban.

Az aláíró szervezetek egyben felkértek valamennyi, a Kárpát-medencében élő magyart, hogy a céljaikkal és érdekeikkel ellentétes, káros, szélsőséges és militáns kezdeményezéseket utasítsák el, és azokhoz ne csatlakozzanak.

A nyilatkozat a Magyar Gárda mellett úgyszintén elítéli a szomszédos országok azon szervezeteinek működését, amelyek kirekesztő és szélsőséges nézeteikkel sértik a határon túli magyarság önazonosságát.

A Magyar Állandó Ifjúsági Értekeztet (MÁIÉRT), amelyet idén nyáron hoztak létre az említett szervezetek, egy másik nyilatkozatot is elfogadott, amelyben elítéli a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovákiai országgyűlési határozatot.

A nyilatkozat aláírói szerint minden olyan döntés, amely a kollektív bűnösség elvét megerősíti, az Európai Unió és valamennyi demokratikus állam számára deklaráltan elfogadhatatlan, valamint ellentétes az egyetemes emberi jogokkal és az Unió elveivel.

Loppert Dániel elmondta: az "ifjúsági Máért" most tartotta második ülését. A fórumot azért hozták létre a Fidesz és a határon túli magyar szervezetek ifjúsági tagozatai, mert a magyar-magyar párbeszédet szolgáló Magyar Állandó Értekezlet, illetve a Magyar Ifjúsági Konferencia az utóbbi években nem ült össze.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását