2024. április 20. - Tivadar

Egy antifasiszta nap krónikája

Összeállításunkban a végkifejlettől a tegnap délutáni antifasiszta tüntetésig áttekinthetik a nap eseményeit. Rendezvény a Hollán Ernő utcában, és fogócska a Belvárosban. Prózai összefoglaló a költészet napjának estéjén.
2008. április 11. péntek 21:51 - Hírextra
Budaházyt is előállítják

Budaházy Györgyöt, a szélsőjobboldali tüntetések ismert szereplőjét is előállították a rendőrök a Clark Ádám téren péntek este - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A Lánchídnál 20-25 embert állítottak elő addig az időpontig, és még hozzávetőleg ötven tüntető áll a téren, őket is folyamatosan igazoltatják a rendőrök. A hídon és az alagútban továbbra sem lehet közlekedni. A levegőben rendőrségi helikopter köröz.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek terére szorították ki a tüntetőket, a pár tucatnyi embert körbevették a rendőrök, és mindenkit igazoltatnak. Néhány embert onnan is előállítottak. Autóforgalom van a hídon, de gyalogosokat egyik oldalról sem engednek fel rá.

Tomcatet előállítják

A rendőrök a helyszín elhagyására szólították fel a tüntetőket a Lánchídon, majd a Clark Ádám téren pénteken este 8 óra után; többeket előállítottak, köztük Polgár Tamást, Tomcatet, a demonstráció egyik fő szervezőjét is - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A Lánchidat rendőrsorfallal lezárták. A tüntetők a Roosevelt tér felől nyomultak fel a hídra, a rendőrök később a Clark Ádám térről a Fő utca felé szorították ki őket.



Mire a tüntetők elérték volna a Fő utcát, felállt előttük egy rendőrsorfal, így nem tudják elhagyni a helyszínt. A rendőrök sorra emelik ki és viszik el a körbezárt, mintegy 200 fős csoportból az általuk gyanúsnak tartott embereket, és mindenkit igazoltatnak.

A tüntetők másik csoportját nem engedték fel az Erzsébet hídra; a rendőrök igazoltatják az ott maradt, mintegy kéttucatnyi embert is.

Roosevelt tér

Mintegy ötszáz tüntető a budapesti Roosevelt térre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete elé vonult pénteken este, nem sokkal 20 óra előtt - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A szélsőjobboldali tüntetés résztvevői útközben "Gyurcsány, takarodj!", "Ébresztő!", illetve "Ébredjetek!" jelszavakat skandáltak.

A helyszínen megjelentek a rendőrök is, tíz mikrobusszal és hat járőrautóval. Rohamrendőrök egy csoportja elállta az MTA bejáratát.

Kordonbontás

Megbontották az obeliszket védő kordont a tüntetők pénteken 19 óra körül a budapesti Szabadság téren, a szovjet hősi emlékműnél, ledobálták és összetaposták a koszorúkat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Az emlékmű környékén körülbelül ötszáz tüntető gyűlt össze. Közülük tíz-tizenkét, arcát csuklyával eltakaró résztvevő nyitotta meg a kordont, majd ledobálta a koszorúkat az emlékműről és összetaposta. Ezt a tömeg "Szép volt, fiúk!" felkiáltással üdvözölte.

Ötven rohamrendőr vonult ezután a kordonon belülre, és állt sorfalat az emlékműnél.

A tüntetők sörös dobozokkal és koszorúkkal dobálják a rendőröket, közben újabb, arcukat csuklyával és sállal eltakaró emberek érkeznek a térre.

A szónok, Gonda László azt kiabálta a mikrobusz tetejéről a mikrofonba: hazaárulók, akik ezt az emlékművet megkoszorúzták.

A Magyar Televízió székháza

Mintegy száz rohamrendőr sorakozott fel a Magyar Televízió székházánál, a budapesti Szabadság téren pénteken délután háromnegyed hét körül - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.
A rendőrök védőpajzzsal és rohamsisakkal vannak felszerelve, csapatszállítókkal újabb erősítések érkeznek. A helyszínre mintegy 400-500 tüntető vonult át a Parlament elől.
Forrás: hirextra.hu/MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását