2024. április 20. - Tivadar

Óriási digitális könyvtár a világhálón

A világ legnagyobbja, az amerikai Kongresszusi Könyvtár összefogott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével, az Unesco-val és könyvtárakkal a világ minden tájáról, hogy felbecsülhetetlen értékű anyagot digitalizáljon és elérhetővé tegy
2007. október 19. péntek 12:12 - Hírextra
A Világ Digitális Könyvtárának indítását 2008 végére, 2009 elejére tervezik - közölte a washingtoni Kongresszusi Könyvtár szóvivője. Ezzel mindenki, aki számítógépközelben van, képes lesz csatlakozni a világ legnagyobb könyvtárához tagsági díj fizetési nélkül. Az anyagok letöltése is ingyenes lesz.

Ha a látogató például Egyiptomra kattint a térképen, megjelenik minden azzal kapcsolatos tétel, amelyekről hét nyelven: arabul, kínaiul, angolul, franciául, portugálul, oroszul és spanyolul lehet majd olvasni. A Kongresszusi Könyvtárban már most is 11 millió tétel elérhető online.

A washingtoni kezdeményezéshez, amelyet 2005-ben James Billington terjesztett az Unesco elé, már több nagy könyvtár is csatlakozott Braziliából, Egyiptomból, Franciaországból és Oroszországból.

A Világ Digitális Könyvtára az Unesco " A világ emléke" című programjának folytatása, melynek célja a dokumentációs örökség megőrzése.

A Google keresőprogram hasonló, de sokkal inkább vitatott kezdeményezést indított 2004-ben azzal a céllal, hogy a világon megjelent könyveket digitalizálja és elérhetővé tegye az interneten. A Google-nek partnere a kezdeményezésben a New York-i könyvtár valamint neves egyetemi könyvtárak (Harvard, Oxford, Madrid, UCLA). Ezek felajánlották gyűjteményüket a Google virtuális könyvespolcainak feltöltéséhez.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását