2024. április 26. - Ervin

Kalauz a megtévesztésről

A tévés betelefonálós játékokhoz szóló, a részvétel "elemi szabályait" és az esetleges "megtévesztést" szolgáló jelenségeket bemutató kalauzt tett közzé honlapján az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).
2007. október 19. péntek 12:23 - Hírextra

Noha az elmúlt években számos beadványt kaptak a témában, a lefolytatott vizsgálatok minden esetben a testület hatáskörének hiányát állapították meg, így a televíziók szankcionálására a hatóságnak nem nyílt jogi lehetősége, ám idén, részint az általuk továbbküldött panaszok alapján, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárt az ügyben - írja honlapján az ORTT.

A kalauz szerint a betelefonálónak "mindenek előtt tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy a szabályok tekintetében a +bizonytalanság+ fenntartása a játékkészítő és a műsort sugárzó csatorna érdekében áll továbbra is, hiszen ily módon olyan nézőktől is fogadhatnak majd emeltdíjas telefonhívásokat, akik a szabályok pontos ismeretében egyáltalán nem vagy nem annyiszor telefonáltak volna".

A médiahatóság azt javasolja: betelefonálás előtt ismerjük meg a játék pontos szabályát, a telefonhívás díját, és győződjünk meg arról is, mik a játékba kerülés feltételei, mennyi az alapnyeremény, hogyan kerülhet valaki a joker-játékba. Emlékeztet arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal döntése nyomán ezeket az adatokat közzé kell tenni a tévétársaságok honlapján.
Az ORTT felhívja a figyelmet, hogy ezekben a játékokban minden hívás, és nem csak a kapcsolás után kell kifizetni a jelenleg körülbelül bruttó 300 forintos díjat; akárcsak arra, hogy a "kapcsolás", illetve a belépőkérdés helyes megválaszolása nem garantálja a játékba való részvételt, hiszen a beérkező jelentkezők közül egy számítógép sorsolja ki azt, akit az adásba kapcsolnak.

A különböző elnevezésű játékok forgatókönyve "szinte azonos" - áll az anyagban, amely ezt úgy összegzi: "a megoldandó (nagyon egyszerű) feladvány" ismertetése utáni, "pénzgyűjtési" fázisban a játékmester buzdítani kezdi a nézőket a telefonálásra; "ebben a részben – a tapasztalatok szerint – főként olyan telefonálókat kapcsolnak az adásba, akik rossz választ adnak".

Ezzel a módszerrel azt a látszatot lehet kelteni, mintha a játékosok lennének "ostobák", és hibás válaszaikkal csak rabolják a játékidőt. Ha valaki ebben a fázisban játéklehetőséghez jut, akkor ő – jó válasz adása esetén – csupán az alapnyereményre (néhány ezer forintra) jogosult, továbbá lehetőséget kap a játék második fázisában, azaz a joker-játékban való részvételre - áll a médiahatóság magyarázatában.

"A GVH döntése nem tért ki arra az esetre, amikor a műsoridő letelik anélkül, hogy a jackpot-játékra sor kerülhetett volna. Ennek a lehetőségét a játékba jelentkezés előtt ugyancsak alaposan mérlegelnie kell a játékba jelentkezőknek" - jegyzi meg az ORTT közleménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását