2024. április 27. - Zita

Hitler-ajándékok bukkantak fel

Adolf Hitler bajorországi "Sasfészek" erődjéből származó ajándéktárgyak bukkantak fel az Egyesült Államokban. A náci vezérnek készült díszes ajándékok titokzatos módon kerültek az erődből egy Utah állambeli raktárba.
2007. október 19. péntek 13:54 - Hírextra

Onnan a rendőrség gyanúja alapján 2005-ben, ugyancsak tisztázatlan körülmények között eltűntek, nemrég aztán egy régiségkereskedőnél bukkantak fel. Az antikvárius szakértőt hívott, aki arra gyanakodott, hogy a háborús relikviák lopottak lehetnek, így végül a rendőrségnél landoltak.

A nyomozók szerint a holmik eredetiségéhez nem fér kétség, de a kifosztott és porig rombolt alpesi erődtől Salt Lake City rendőrkapitányságáig vezető több mint hatévtizedes útjukról egyelőre semmi biztosat nem tudnak. Azt sem sikerült még megállapítani, hogy ki jelentkezett velük a régiségkereskedőnél.

A tárgyakat sajtótájékoztatón mutatták be és alig néhány óra múlva lakossági bejelentés nyomán előkerült még egy darab a kollekcióból.

A Hitler-ajándékok nem éppen apró csecsebecsék, amelyeket egy katona egyszerűen zsebre vághatott volna. Van köztük például horogkeresztekkel díszített porcelánváza és bronz Hitler-mellszobor márvány talapzaton.

A rendőrség szerint a raktár meg nem nevezett bérlőjének apja részt vett a második világháborúban. Már nem él, a holmikat pedig a hagyatékában találta meg a fia.

A múlt héten egy másik világháborús veterán bejelentette, hogy árverésre bocsátja Hitler földgömbjét, amely ugyancsak a Sasfészekből származik. Az idős San Francisco-i férfi mellékelte az összes hivatalos engedélyt, amely lehetővé tette, hogy Amerikába szállítsa a ritkaságot. A nyomozók Salt Lake City-ben remélik, hogy a utah-i lelettel kapcsolatban is előkerülnek hasonló dokumentumok, és kiderül, hogy kit illetnek a náci vezérnek készült ajándéktárgyak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását