2024. április 27. - Zita

Baráth kontra Kóka

Baráth Etele szocialista parlamenti képviselő, az európai ügyekért felelős korábbi tárca nélküli miniszter felháborítónak tartja és visszautasítja azt az állítást, hogy tavaly javadalmazást kapott egy olyan szervezettől, amely uniós pénzeket nyert pályáza
2007. október 19. péntek 17:56 - Hírextra

"A Magyar Narancs e heti számában egy fiatal, a témában járatlan újságíró olyan vádaskodást írt le, amely tényszerűségében nem állja meg a helyét" - közölte Baráth Etele pénteken az MTI-vel. Hangsúlyozta: a cikk szerzője nem kérdezte meg az érintetteket.

Az exminiszter elmondta: a Miniszterelnöki Hivatal 2,3 milliárd forintos pályázati nyereménye és a 3,4 millió forintos eseti javadalma nincs összefüggésben. Ezt azzal indokolta, hogy az újságíró elfelejtette megnézni a politikus vagyonnyilatkozatát, amelyben szerepel, hogy a 3,4 millió forint felmentési járandóság és nem eseti megbízás.

A cikkben szereplő csepeli pályázattal kapcsolatban Baráth Etele megjegyezte: annak eredményét 2004-ben fogadta el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, 2005-ben kötötték meg a végrehajtási szerződést, az Új Magyarország Fejlesztési Terv eseti bizottság pedig 2006. december 5-én alakult meg, és 2007-től kezdett dolgozni. Baráth Etele irreálisnak nevezte, hogy a két évvel korábban született döntésben bármi szerepet játszhatott volna.

A képviselő felháborítónak nevezte Kóka János SZDSZ-elnök televíziós nyilatkozatát, amelyben lobbistának nevezte őt, és a bizottság szükségtelenségéről beszélt, "amikor az SZDSZ frakcióvezetője az eseti bizottság alelnöke".

Baráth Etele megjegyezte: már több hete nem tagja az eseti bizottságnak. Hangsúlyozta: a parlamenti bizottság felügyeli a kormány munkáját, semmilyen pályázati döntéshez közvetlen kapcsolata nincs, és csak olyan információhoz fér hozzá, amit számára a kormányzat előkészít.

Kóka János, az SZDSZ elnöke pénteken Berlinből reagált az MTI-nek az elhangzottakra.
Az uniós pénzek elosztását felügyelő eseti bizottság alibi testület - szögezte le a liberális pártelnök. Kóka János szerint semmi szükség nincs erre a bizottságra és felszólította a pártokat, hogy vonják vissza azokat a delegáltjaikat, akik bármilyen módon érintettek lehetnek a javadalmazás tekintetében. Mint mondta, az érintettség ebben az esetben azt takarja, hogy a tagoknak jövedelmük származik azokból a programokból, amelyeket az EU támogat.

"Az SZDSZ álláspontja szerint nem járható út, hogy a pártok a lobbistáikat ültetik az ilyen testületekbe" - fogalmazott Kóka János. Hozzátette: a liberális párt már a bizottság megalakulását sem tekintette szükségesnek. Az SZDSZ vezetője szerint attól kezdve semmi szükség nincs erre a testületre, amióta Bajnai Gordont kinevezték miniszterré, és egyértelművé vált, hogy a parlament is beszámoltathatja.
A Magyar Narancs című hetilap csütörtökön megjelent lapszámában arról írt, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti parlamenti bizottság tagjai tavaly javadalmazást kaptak olyan szervezetektől, amelyek uniós pénzeket nyertek pályázatokon.

A lap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elektronikus monitoring rendszeréből kigyűjthető adatok alapján állította össze az érintett képviselők listáját, amelyen szerepel Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság fideszes elnöke, Baráth Etele, a bizottság egyik szocialista alelnöke, valamint a jelenlegi tagok közül Szűcs Erika (MSZP), Nógrádi Zoltán (Fidesz), Szatmáry Kristóf (Fidesz), Hock Zoltán (MDF), Nógrádi László (KDNP), valamint a bizottságból már távozott Ágh Péter (Fidesz).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását