2024. április 27. - Zita

Világhírű művész Budapesten

A világhírű lett orgonaművésznő, Iveta Apkalna ad koncertet október 25-én a Művészetek Palotájában; a hangverseny előtt beszélgetést tartanak - közölte az intézmény. A Művészetek Palotája új, Előhang címen futó programjának jövő csütörtöki eseményén zeneh
2007. október 18. csütörtök 17:16 - Hírextra



Ha valaki kíváncsi arra, hogy mi egy orgonista legfontosabb teendője fellépés előtt, amikor egy számára még ismeretlen hangszeren játszik, vagy ha valakit érdekel, nehezebb-e a nők számára az orgonista pálya, Iveta Apkalnától mindezt megkérdezheti a hangverseny előtt egy órával. A fél hétkor kezdődő esemény házigazdája Fassang László orgonaművész lesz.

Iveta Apkalna fél nyolckor ül a hangszerhez; az est programján Bach, Sosztakovics, Saint-Sa:ens művei mellett honfitársai, Aivars Kalejs és Peteris Vasks alkotásai szerepelnek. A lett orgonaművész emellett a szertartászenéket író kortárs észt zeneszerző, Arvo Pa:rt kompozícióiból is ízelítőt ad. A hangversenyen a szegedi Victoria Kamarakórus tagjai énekelnek, vezényel Cser Ádám.

Iveta Apkalna 15 éves korában, még tanulmányai alatt adta első koncertjét a rigai katedrálisban. Alig 17 évesen lett orgonistája annak a bazilikának, amely II. János Pál pápát várta hivatalos látogatásra.
Az idén 31 éves művész több németországi mesterkurzuson is részt vett, Kanadában és Oroszországban díjakat nyert. Számos fesztivál vendége volt, a rigai dómban rendszeresen koncertezik. Fellépéseiről CD-k is készültek, 2005-ben ő nyerte el a hangszeresek kategóriájában a német zenei szakújságírók rangos díját, az Echót.

Az orgonista már stuttgarti tanulmányai alatt szembesült azzal, hogy félszáz orgonista növendék közül csak három-négy volt nő. Iveta Apkalna egy német zenei magazinnak korábban úgy nyilatkozott, hogy az orgonálás nemcsak tökéletes pszichológiai, de fizikai felkészültséget is igényel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását