2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kenőpénzek az Új Magyarország Fejlesztési Terv körül

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti parlamenti bizottság nyolc tagja is fizetést, javadalmazást kapott tavaly olyan szervezetektől és intézményektől, amelyek az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében uniós pénzeket nyertek pál
2007. október 18. csütörtök 09:48 - Hírextra
Az európai fejlesztési pénzek felhasználását ellenőrizni hivatott eseti parlamenti bizottságnak idén februárban történt megalakulása óta 14 országgyűlési képviselő volt mostanáig tagja, közülük nyolc olyan képviselő van, aki különböző jogcímen érdekelt azoknál a pályázóknál, akik az idén több mint 13,4 milliárd forintnyi fejlesztési támogatáshoz jutottak.

A hetilap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elektronikus monitoring rendszeréből kigyűjthető adatok alapján állította össze az érintett képviselők listáját. A listán szerepel Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság fideszes elnöke, Baráth Etele, a bizottság egyik szocialista alelnöke. A jelenlegi tagok közül Szűcs Erika (MSZP), Nógrádi Zoltán (Fidesz), Szatmáry Kristóf (Fidesz), Hock Zoltán (MDF)és Nógrádi László (KDNP), valamint a bizottságból már távozott Ágh Péter (Fidesz) neve került a listára.

Az érintettséget a lap abban látja, hogy az említett országgyűlési képviselők - akik a pályázati pénzek sorsáról első kézből tudhattak - fizetést, illetve rendszeres javadalmazást kaptak azoktól a szervezetektől, intézményektől, amelyek különböző összegű uniós támogatást nyertek.

A fideszes Nógrádi Zoltán például Mórahalom fizetést kapó polgármestere, a Csongrád megyei közgyűlés javadalmazott képviselője, valamint a Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet igazgatósági tagja. Mórahalom városa összesen 1,2 milliárd forint támogatást, Csongrád megye 120 millió forint támogatást, a Mórakert szövetkezet 38,5 millió forint támogatást nyert. Pelczné Gáll Ildikó annak a Miskolci Egyetemnek a havi fizetést kapó intézetigazgatója, amely összesen 14 pályázaton 2,5 milliárd forintos támogatáshoz jutott.

Szűcs Erika Miskolc havi fizetést kapó szocialista alpolgármestere, a város hat nyertes pályázaton 4,9 milliárd forint támogatáshoz jutott. Baráth Etele Csepel önkormányzatához kötődött időszakos szerződéssel, a kerület 165 millió forintot nyert. Baráth Etele az, aki olyan szervezettel is megbízásos kapcsolatban áll, amely a Nemzeti Fejlesztési Terv II. pályázatain is nyert támogatást: a Miniszterelnöki Hivatal, amely eseti megbízás alapján fizetett tavaly az európai pénzekért korábban felelős volt miniszternek, valamivel több mint 2,5 milliárd forintot nyert.

A Magyar Narancs hangsúlyozta, hogy az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében összesen több mint 1500 milliárd forint támogatást igényeltek, így az összes igény majdnem egy százaléka az említett képviselők valamely "másodállásánál" landolt.
"Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a képviselők +maszekban+ éppolyan piaci szereplők lehetnek, mint bárki más, könnyen belátható, hogy személyes anyagi érdekük fűződhetett a részvételükkel működő szervezet győzelméhez: hiszen a siker esetén osztalékot, tanácsadói minőségben magasabb szerződési díjat, önkormányzati pozíciónál jutalmat jelenthet" - írta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását