2024. április 23. - Béla

A fiatal szlovákok nem ragaszkodnak hozzánk

A magyarországi szlovák nemzetiségű fiatalok körében hiányzik az anyanyelv megőrzésének motivációja, bekövetkezett a nyelvcsere, és elvesztik kétnyelvűségüket - erről az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke beszélt a Szlovák nyelv kisebbségi környezetben
2007. október 18. csütörtök 12:52 - Hírextra

Fuzik János mégis bízik abban, hogy a Magyarországi Szlovák Kutatóintézet által szervezett konferencia segítségével sikerül megtalálniuk azokat a lépéseket és módszereket, amelyek ebben a helyzetben segíthetnek.

"Gyakran említem, hogy a szlovák, tulajdonképpen a szláv világ eszperantó nyelve, amikor próbálom meggyőzni a fiatalokat" - hangsúlyozta.

Szerinte ugyanis az Európa Unióban már most is 60 millió szláv polgár van, és a jövőben az esetleges további keleti bővítéssel, utalt például Ukrajnára és Oroszországra, a szlovák nyelv fontos kulcs lehet.

Dusan Kovac, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke megnyitóbeszédében szintén elmondta, hogy az akadémia együttműködési megállapodást kötött a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetével, amelynek célja egyebek mellett bővíteni a tudományos munkatársak közötti tapasztalatcseréket nemcsak a nyomtatot publikálásokon keresztül és más kommunikációs eszközök segítségével, hanem a személyes találkozásokkal is.

A kétnapos konferencián, amelyre egyébként nyolc országból érkeztek kutatók, egyebek mellett áttekintik a szlovák nyelv helyzetét annak néprajzi és szociológiai vonatkozásaival együtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását