2024. május 25. - Orbán

Nem jön a nyereségorientált biztosítók rémuralma

Szó nincs arról, hogy nyereségorientált biztosítók diktatúrája, rémuralma következne be - jelentette ki Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2007. október 17. szerda 16:22 - Hírextra

A szocialista politikus Mikola István (Fidesz) szavaira reagált. Utóbbi előzőleg sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy ha a kormány enged a biztosító társaságok követeléseinek, "gazemberséget követ el".

Kökény Mihály kiemelte: az egészségbiztosítási reform kapcsán az ellenzék a parlamenti demokrácia kereteit feszegeti. Mint mondta, Mikola István semmilyen javaslattal nem állt elő a tekintetben, hogyan lehetne végrehajtani az egészségbiztosítás reformját.

Mikola István olyan változásra mond nemet, amely megőrzi a nemzeti kockázatközösséget, a szolidaritást - szögezte le a szocialista képviselő. Hozzátette: a rendszer az új pénztári szereplőkkel elősegíti egy betegbarát, betegközpontú finanszírozó létrejöttét. Kökény Mihály szerint a Fidesz arra mond nemet, hogy legyen végre valaki, aki őrködik a betegbiztonsági szabályok betartásán.

Mint elhangzott, az MSZP olyan biztosítási rendszert akar, amelyben fennmarad a kötelező jövedelemarányos járulékfizetés, és egységes a szolgáltatási csomag. Kökény Mihály közönséges hamisítványnak" nevezte azt a dokumentumot, amelyet Mikola István sajtótájékoztatóján kiosztott.
A fideszes képviselő egy olyan dokumentumra hivatkozott, amely szerint az egészségbiztosítási piacra belépő társaságok azt kérik, hogy az állam garantálja számukra a profitot, biztosítsa a bevételi és kiadási oldal egyensúlyát, és korlátozza a szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A tízpontos "Biztosítói álláspont" címet viselő dokumentum szerint akkor van értelme az üzleti biztosítók bevonásának a rendszerbe, ha a létrejövő biztosítókban meglesznek az üzleti döntéshozatal feltételei, meghatározzák az "alapcsomag" tartalmát, ami azt jelenti, hogy az államnak ki kell mondania: nem lesz teljes és korlátlan a hozzáférés a szolgáltatásokhoz, és a társaságok piacra lépésének feltétele a rendszer kiszámítható és elfogadható mértékű kockázata.

"A kormány ilyen dokumentumot soha nem kapott, ilyet valakik valahol azért írtak, hogy zavart keltsenek" - fogalmazott Kökény Mihály.

Újságírói kérdésre elmondta: a pénztárak semmiféle garanciát nem kapnak arra az esetre, ha a biztosítottak elhagyják. A biztonságos működés garanciája, hogy az állam leosztja a fejkvótát a szabályok szerint, a járulékot nem fizetők után pedig fix összegű, és a jövőben az inflációval korrigált befizetést garantál - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy elindul-e a rendszer akkor is, ha nem lesz elég befektető, a szocialista politikus azt mondta, a rendszer elindulhat, hiszen akkor is szükség van egy olyan pénztári rendszerre, amely a betegek érdekeit védi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását