2024. május 2. - Zsigmond

Négykerék-kormányzást vezet be a Renault

Sorozatgyártásra készen álló négykerék-kormányzást mutatott be a Renault. A jövő márciusban a Laguna Coupéban debütáló rendszer képességeiben annyira biztosak a franciák, hogy tudását egy Porsche Boxster ellenében prezentálták.
2007. október 17. szerda 09:42 - Hírextra
A négy kormányzott kerék ötlete nem újkeletű, hiszen már a '80-as években is léteztek ilyen megoldások, a '90-es években pedig a Nissan több nagyteljesítményű modellben alkalmazta is, széles körben azonban soha nem terjedt el. Ennek legfőbb oka a megemelkedett költségekben és a megnövekedett tömegben keresendő, 2007-re azonban úgy tűnik eljutott olyan szintre a technológiai fejelettség, hogy életképessé tudják tenni a 4WS-ként rövidített rendszert (az angol Four Wheel Steeringből).



Az Active Drive a Renault találmánya, és használatával jelentősen javíthatók egy átlagos személyautó menettulajdonságai is. A rendszer lelke egy számítógép, amely 10 milliszekundumonként ellenőrzi a kormány elfordításának szögét, az autó sebességét, a különböző irányú gyorsulásokat és a tapadási viszonyokat, és ezek alapján fordítja el a hátsó két kereket az ideális mértékben. A franciák a brit Evo Magazine tesztelőit kérték fel, hogy alkossanak véleményt az Active Drive-ról, akiknek összehasonlítási alapként egy Porsche Boxter állt rendelkezésükre. Az újságírók elmondása szerint az új megoldással felszerelt Laguna sokkal kezesebben, semlegesebben viselkedett a szlalompályán a Porschénél, annak ellenére gyorsabban lehetett vele teljesíteni a pályát, hogy ez egy elsőkerék-hajtású, dízelmotorral szerelt modell volt.

Ezek után nem csoda, ha a Renault élesben is beveti az Active Drive-ot, amellyel először a Genfi Autószalonon színre lépő Laguna Coupéban találkozhatunk. Arról egyelőre nem nyilatkozott a gyár, hogy a rendszer milyen plusz költségekkel jár, azt viszont elárulták, hogy a jövőben szélesebb körben alkalmazni kívánják.
Forrás: A5.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását