2024. április 27. - Zita

Rendszám nélkül ugrik a jogsi

Több új közlekedési rendszabály is életbe léphet szeptemberben, ha rendben halad a rendelet előkészítése. Az egyik, hogy a rendőr mérlegelés nélkül elveheti a forgalmi engedélyt, ha nincs rendszám a kocsin. A másik változás a gyalogátkelőhelyeket védené.
2008. július 20. vasárnap 18:08 - Hírextra
Kondorosi Ferenc, az Új Rend kormánybiztosa elmondta, hogy hamarosan véget ér a szakértőkből alakított csoport munkája a KRESZ egyes részeinek módosítására. A KRESZ egy olyan, rendelethez kötött szabályrendszer, aminek felülvizsgálata és átalakítása folyamatos. Általában a gyakori élethelyzetek - néha az egyes tipikus balesetek gyakorivá válása - teszi szükségessé a módosítást.

Az első változtatás a gyalogátkelőhelyeket védené. A tervek szerint, ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia. Ez máshol bevált rendszer - mondta Kondorosi Ferenc.

A másik változás a rendszám nélkül autózókat érinti: ha életbe lép a módosítás, a rendőr mérlegelés nélkül bevonja a jogosítványukat. Kondorosi Ferenc elmondta, hogy ez is egy tipikus élethelyzetre adott válasz: a büntetés és felelősség kikerülése miatt gyakran még a luxusautók tulajdonosai is leszerelik az autóról az első rendszámot.

A harmadik változás kedvezne a motorosoknak: több nyugati országban a piros lámpánál álló autók között előre jöhetnek a motorosok és mikor a lámpa zöldre vált, ők a "rajtvonalról" indulhatnak. Ezzel balesetveszélyes helyzeteket lehet megelőzni.

A szakértői bizottság egy negyedik módosítást is javasolt, bár ehhez nem szükséges jogszabályi változtatás, csak táblákat kell kihelyezni. Hosszabb egyenes autópálya-szakaszokon a kamionoknak ugyanis tilos lenne előzni. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy az autópályák áteresztő képessége növekedjen. Erről egyébként a jövő héten a bizottság még egyeztetni fog a fuvarozók képviselőivel.

A KRESZ módosításában többek között a kormánybiztos szakértői, a rendőrség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai vesznek részt. Ha minden a várakozásnak megfelelően halad, az új szabályok szeptemberben akár életbe is léphetnek. A hosszú távú tervek között egyébként szerepel egy teljesen új KRESZ megalkotása is - tette hozzá Kondorosi Ferenc.
Forrás: Híradó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását